Den plný obhajob! Šwiateková ani Alcaraz nezaváhali, Rune odvrátil čtyři mečboly

- Jan Vojkůvka

Nedělní finálová nálož přinesla hned tři úspěšné obhajoby loňských titulů! Iga Šwiateková zvládla souboj se světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou ve Stuttgartu, premiérovou obhajobu zvládl Carlos Alcaraz proti Stefanosovi Tsitsipasovi v Barceloně a poprvé obhájil trofej také Holger Rune, jenž odvrátil čtyři mečboly Botice Van De Zandschulpa v Mnichově. Čtvrté nedělní finále se hrálo v Banja Luce, kde překvapivě Dušan Lajovič pokořil Andreje Rubljova.

Šwiateková obhájila titul ze Stuttgartu
Druhou úspěšnou obhajobu v této sezoně má za sebou světová jednička Iga Šwiateková. Poté, co jednadvacetiletá Polka dokázala obhájit loňskou trofej v Dauhá, povedl se jí stejný kousek také v německém Stuttgartu. V nedělním finále porazila bez ztráty podání světovou dvojku Arynu Sabalenkovou 6:3, 6:4 a vybojovala svůj třináctý titul na okruhu WTA.

Polská tenistka má po stuttgartském vítězství náskok na čele žebříčku více než 2000 bodů na Sabalenkovou. Na druhou stranu má před sebou hodně náročný program, jelikož bude obhajovat tituly v Římě a na Roland Garros. Naopak ale může dost bodů získat v Madridu, kde loni vůbec nestartovala.

Premiérová obhajoba pro Alcaraze
Španělský tenista Carlos Alcaraz se prokousal bez ztráty setu až k titulu na turnaji v Barceloně a poprvé v kariéře dokázal obhájit turnajovou trofej. Druhý hráč světa ve finále porazil světovou pětku Stefanose Tsitsipase po setech 6:3, 6:4, když mu na vítězství stačilo pouhých 80 minut.

Devatenáctiletý mladík vybojoval na okruhu ATP svůj devátý titul a snížil ztrátu na Novaka Djokoviče v čele žebříčku na 365 bodů. Jelikož ale bude obhajovat rovněž titul v Madridu, nemůže se před srbského tenistu ani v případě madridského vítězství prokousat. Šanci dostane až na turnaji v Římě, kde naopak loni nestartoval.

Rune obhájil antukový titul z Mnichova
Sedmý hráč světa Holger Rune dokázal na turnaji v Mnichově poprvé v kariéře obhájit turnajovou trofej. Teprve devatenáctiletý dánský tenista přitom prohrával s Boticem Van De Zandschulpem (29.) ve třetím setu už 2:5 se ztrátou dvou brejků, dokázal ale odvrátit celkem čtyři mečboly, nakonec skóre zápasu otočil a zvítězil po téměř třech hodinách 6:4, 1:6 a 7:6(3). Rune vybojoval na okruhu ATP svůj čtvrtý titul.

Utkání mělo i své kontroverze. Jednalo se zejména o neustálé poukazování Runeho na zraněnou ruku a následně také ošetřování kotníku dánského tenisty. Prakticky by se dalo říct, že si Van De Zandschulp nechal soupeře vstoupit do hlavy a promarnil obrovskou příležitost na premiérový titul na ATP.

Lajovič dotáhl turnaj v Banja Luce až k titulu
Dušan Lajovič (70.), který vyřadil ve čtvrtfinále turnaje ATP v Banja Luce Novaka Djokoviče (1.), vybojoval v neděli svůj druhý titul na nejvyšším okruhu. Srbský tenista si ve finále vyšlápl na favorizovanou světovou šestku Andreje Rubljova, kterého porazil po dvouapůlhodinové bitvě 6:3, 4:6 a 6:4.

Na Rubljovovi se podepsal náročný program. Rus minulý týden vyhrál Masters v Monte Carlu a ve finále odehrál už čtvrtou dlouhou třísetovou bitvu během těchto dvou týdnů. Lajovič se naopak na turnaj v Banja Luce dokázal fantasticky připravit a zaslouženě odkráčel s trofejí.