Do třetice všeho dobrého! Štruplová na třetí pokus zvládla turecké finále a slaví první letošní titul

- Petr Sumbal

Julie Štruplová (461.) ovládla v turecké Antalyi turnaj ITF s dotací 15 tisíc dolarů, když ve finále porazila Turkyni Ilay Yorukovou (570.) po setech 6:7(2), 6:1, 6:2. Pro českou 18letou tenistku se jednalo již o třetí letošní finále na turecké půdě, předchozí dvě účasti v přímé bitvě o titul však nezvládla. Na třetí pokus už se ale dočkala a slaví druhý titul své zatím krátké profesionální kariéry.

Štruplová neměla dobrý vstup do zápasu, když v prvním setu rychle nabrala ztrátu 1:4. Poté se sice do hry o první sadu vrátila, ale její koncovku opět nezvládla, když prohrála zkrácenou hru 2:7. V druhém setu však Štruplová dominovala a za pouhých 35 minut srovnala na 1:1 na sety, když set vyhrála poměrem 6:1. Na začátku rozhodující sady česká hráčka ztratila hned ve druhém gemu svůj servis, ale tohle zaváhání rychle napravila a od stavu 0:2 pak vyhrála šest her v řadě a suverénně si dokráčela pro titul.

Zápas proti vzdorující turecké sokyni z šesté stovky světového žebříčku se hlavně kvůli velmi dlouhému prvnímu setu (hodina a 35 minut) výrazně natáhl, nakonec po jeho skončení svítil na ukazateli času údaj dvě hodiny a 57 minut.

Do finále se Štruplová probojovala díky třem vítězstvím v předchozích fázích turnaje. Nejprve v prvním kole zvládla třísetový boj proti krajance Amélii Šmejkalové (1168.), kterou přemohla po setech 6:2, 3:6, 6:0. V osmifinále české hráčce předčasně vzdala zápas Maďarka Vanda Lukacsová (878.) a ve čtvrtfinále pak 461. tenistka žebříčku WTA porazila Řekyni Michaelu Lakiovou (606.) po setech 6:4, 3:6 a 6:3. Pouze semifinále zvládla ve dvou setech, když zdolala Rusku Dianu Děmidovovou (734) 6:4, 6:3.

Mladá česká tenistka prožívá povedenou sezónu, po nedělním triumfu se může chlubit bilancí dvaceti výher oproti pouhým pěti porážkám. Štruplová stihla letos odehrát zatím šest turnajů, z toho hned pětkrát hrála v oblíbeném tenisovém resortu v Antalyi. Na všech šesti letošních podnicích vyhrála minimálně dvě utkání a hned třikrát se probojovala do finále.

Pro Štruplovou se jedná o druhý titul profesionální kariéry, ten první získala v loňském roce ve Frýdku-Místku, kde opanovala taktéž turnaj kategorie ITF 15.

Za turecký triumf může Štruplová počítat s příbytkem deseti bodů na své konto, díky čemuž si vylepší své dosavadní kariérní maximum na žebříčku WTA – měla by se pohybovat okolo 453. místa.

Antalya Series (ženy, TUR, 15 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
JULIE ŠTRUPLOVÁ (461.) – Ilay Yoruková (TUR, 570.) 6:7(2), 6:1, 6:2