Djokovič na antuce dál tápe. V Banja Luce padl se 70. hráčem světa

- Jan Vojkůvka

Antuková část sezony nezačala pro Novaka Djokoviče vůbec pozitivně. Světová jednička vyhrála jen dva zápasy a připsala si dvě velmi brzká vyřazení. Po porážce v osmifinále turnaje Masters v Monte Carlu si Djokovič připsal prohru už ve čtvrtfinále turnaje ATP v Banja Luce. Nad jeho síly byl 70. hráč světa Dušan Lajovič, s nímž prohrál 4:6 a 6:7(6).

Djokovič vstoupil do této sezony parádně. Vyhrál turnaj v Adelaide a následně se ztrátou jen jedné sady opanoval Australian Open, navzdory zdravotním problémům, o kterých v průběhu melbournského grandslamu hovořil. Po krátké pauze a vyléčení bolístek však přišly první zádrhely. Napřed totiž prohrál semifinálový zápas v Dubaji, načež nesměl odcestovat do Spojených států.

Více než měsíční nedobrovolnou pauzu využil k přípravě na antukovou část sezony. Jelikož měl dostatek času, měla mu jeho průprava připravit půdu pro spanilou pouť na cihelné drti. Srbovi se však prozatím ani zdaleka nedaří podle představ.

Napřed nastoupil na Masters v Monte Carlu, kde sice ve druhém kole porazil Rusa Ivana Gachova, ale v osmifinále padl ve třech setech se světovou dvacítkou Lorenzem Musettim. Pětatřicetiletý Djokovič si s tím nemusel příliš lámat hlavu, v posledních letech se mu v Monte Carlu tolik nedařilo, navíc to byl první turnaj po dlouhé přestávce...

Tento týden se už ale od něj čekaly trochu jiné výsledky. Djokovič naskočil do turnaje v Banja Luce, na který drží licenci jeho rodina a kde se hraje kvůli rekonstrukci areálu v Bělehradu, znovu však selhal.

Už v prvním duelu s osmnáctiletým Francouzem Lucou Van Asschem měl Srb obrovské problémy a vyhrál až po téměř třech hodinách 6:7(4), 6:3 a 6:2. Vydřený postup do čtvrtfinále před zaplněnými tribunami však nakonec byl jeho jediným vítězstvím na bosenském turnaji. Hned v dalším duelu, tom čtvrtfinálovém, totiž padl.

Ne, že by Djokovič hrál úplně špatně, ale doslova selhával při proměňování šancí. V průběhu střetnutí si vypracoval hned 16 brejkbolů, jeho krajan Dušan Lajovič mu však povolil pouze jeden brejk, k němuž došlo v osmém gemu prvního setu.

Djokovič v dané hře srovnal skóre na 4:4, Lajovič však cítil velkou šanci a dokonale jí využil. Hned v dalším gemu prorazil Djokovičovi podruhé v utkání podání a první sadu nakonec i přes tři brejkboly soupeře dopodával.

Ve druhém setu si naopak oba tenisté svědomitě drželi svá podání, ačkoliv si oba v jeho průběhu vypracovali po pěti brejkbolech. Rozhodnout tak musel až závěrečný tiebreak, v němž Djokovič vedl už 6:3 a měl tři setboly. Znovu ale v koncovce selhal, prohrál pět míčků v řadě a doslova pustil Lajoviče do semifinále.

Djokovič nyní musí vymyslet, jak změnit svou hru, aby se další podobný brzký výpadek neopakoval. Před sebou má obhajobu semifinále v Madridu, titulu v Římě a čtvrtfinále na Roland Garros. Pokud se nedokáže výrazně zlepšit, pak na obhajobu bodů z těchto akcí jen velmi těžko dosáhne.