Léčba stále nezabrala! Nadal vydal obsáhlé prohlášení, vynechá další turnaj

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal stále není připravený vrátit se na tenisové kurty. Bývalá světová jednička, která během Australian Open utrpěla vážné zranění kyčelního svalu, se nepředstaví ani na další domácí akci v Madridu. Ohledně svého zdravotního stavu španělský matador informoval v obsáhlém vyjádření, které nevzbuzuje zrovna pozitivní vyhlídky...

Přestože všichni věří, že se Nadal stihne připravit na Roland Garros, jeho zranění je vážnější, než se původně mohlo zdát. Mnozí se už dokonce začínají obávat, že jeho comeback bude posledním vzepětím sil, případně bude následovat Federerova příkladu a jeho návrat se může stát zároveň jeho derniérou... Švýcar se vrátil na kurty loni během Laver Cupu, kde si zahrál rozlučkovou čtyřhru právě po boku Nadala.

Šestatřicetiletý Nadal samozřejmě takové myšlenky prozatím nemá, nebo o nich nehovoří veřejně. Nicméně, jeho situace je opravdu vážná. Původní zranění z Australian Open si mělo vyžádat maximálně dvouměsíční léčbu. To by znamenalo, že se stihne vrátit na začátku antukové části sezony. Jak ale všichni dobře víme, Nadal nestihl ani Monte Carlo, ani milovaný turnaj v Barceloně, a nestihne ani další oblíbené Mutua Madrid Open, kde v minulosti vybojoval pět titulů. Prakticky mu tak z jeho milované antuky zbývá už jen Řím a Paříž... Dokáže se ale na tyto turnaje připravit?

O tom, jaká je jeho zdravotní situace, Nadal informoval na sociálních sítích. Pozitivní zprávy přitom ani zdaleka nenabídl.

„Bylo to pár krušných týdnů a měsíců. Jak víte, utrpěl jsem v Austrálii velké zranění kyčelního svalu. Zpočátku se to mělo léčit šest až osm týdnů a teď už jsme se dostali na číslo čtrnáct,“ poznamenal s tím, že ani po více než třech měsících není jeho zranění vyléčené. „Skutečnost je taková, že situace se nevyvíjí tak, jak jsme doufali.“

„Byly dodrženy všechny lékařské pokyny, ale vývoj nějak neodpovídal tomu, co nám bylo původně řečeno. Ocitáme se v situaci, která je obtížná,“ pokračoval Nadal ve svém prohlášení. „Týdny plynou a já měl představu, že budu moci hrát na turnajích, kterou jsou v mé kariéře nejdůležitější, tedy v Monte Carlu, Barceloně, Madridu, Římě a na Roland Garros. Už jsem ale vynechal Monte Carlo i Barcelonu a bohužel nebudu moci být ani v Madridu,“ oznámil své odhlášení z Mutua Madrid Open.

„Zranění stále není doléčené a nemohu pracovat na tom, co potřebuji, abych byl schopný hrát. Už jsem trénoval, ale před pár dny jsme se museli rozhodnout trochu změnit nastolený směr, zkusit další léčebný proces a uvidíme, jestli se věci zlepší. Nemohu teď říct žádný termín možného návratu, protože ho neznám,“ podotkl posmutněle.

„Taková je tedy současná situace. Jediné, co mi zbývá, je pokusit se zachovat správný přístup, abych měl šanci si na nějakém antukovém turnaji ještě zahrát. Nemám jinou možnost, než dál pracovat a mít správné nastavení mysli. Všem posílám vřelá objetí a jakmile budu mít nějaké novinky, budu vás informovat,“ dodal.