Přestřelka hvězd. Medveděv se Zverevem se dál napadají přes média

- Jan Vojkůvka

Daniil Medveděv s Alexanderem Zverevem se evidentně moc v lásce nemají. Na dálku si přes média posílají ne zrovna příliš lichotivé vzkazy. Vše začalo poměrně nevinně, ale velmi rychle vygradovalo. Medveděv totiž v osmifinále turnaje v Monte Carlu dokázal udolat německého soupeře 3:6, 7:5, 7:6(7), čímž se spustila doslova lavina.

Rusko-německý duel v Monte Carlu byl pořádně vyhecovaný. A Zverev nenesl vítězství svého soupeře vůbec snadno. Obzvlášť poté, co nevyužil v tiebreaku třetí sady dva mečboly. Po utkání se do svého soupeře opřel a jeho vyjádření rozjela přestřelku, která se dost přiostřuje.

„Je to jeden z nejméně férových hráčů, které na okruhu máme,“ řekl nevybíravě na adresu Medveděva. „Když prohrává, snaží se udělat cokoliv. Potvrdil to v Indian Wells a potvrdil to i tady,“ připomněl další vyhecovanou vzájemnou bitvu z amerického Masters, kde rovněž Medveděv dokázal zvítězit. I tehdy jejich bitva trvala přes tři hodiny a Rus vyhrál 6:7(5), 7:6(5) a 7:5.

„Beru férovost a sportovní chování velmi vážně, ale on bohužel nic z toho nemá,“ pokračoval Zverev s tím, že se ho Medveděv snažil rozhodit například tím, že si uprostřed třetího setu vyžádal přestávku na toaletu či v průběhu druhé sady, když prohrával 4:5 a měl čelit servisu soupeře, poníčil síť.

„Rivalita, kterou mezi sebou máme, je neuvěřitelná. Hráli jsme spolu už tolikrát. Ale jeden z důvodů, proč byli Federer a Nadal tak populární a jejich rivalita byla ceněna po celém světě, byl ten, že k sobě vždy byli féroví. To se o něm bohužel říct nedá, a to je pro mě jako sportovce opravdu škoda,“ dodal.

Reakce Medveděva na sebe ovšem nenechala dlouho čekat. Napřed předvedl po porážce s Holgerem Runem ve čtvrtfinále v Monte Carlu tzv. Zverevovinu, když se při podání ruky od soupeře odvrátil (jednalo se o narážku na nepříliš vřelé podávání rukou Zvereva po porážkách), načež se do Němce pustil na tiskovce.

„Zaprvé bych rád řekl, že s pravděpodobně devadesáti hráči na okruhu mám přátelské vztahy a s mnohými jsme skvělí přátele. Možná tak s padesáti nejsme úplně nejlepší kamarádi, ale mám s nimi také dobré vztahy,“ uvedl Rus. „Ohledně přestávky na toaletu, no prostě se mi chtělo čůrat,“ pokrčil rameny.

„Po návratu jsem to přitom byl já, kdo ztratil servis a on mohl podávat na vítězství. Ale říká, že jsem šel na záchod, abych způsobil, že bude hrát hůř,“ pokračoval. „Saša žije ve svém vlastním světě. Můžeme najít takových 25 rozhovorů po jeho porážkách, kdy říká divné věci. Měl by se podívat do zrcadla,“ upozornil.

Pokud by si někdo myslel, že tím slovní konflikt obou tenistů skončil, mýlil by se. Naopak, Zverev si totiž stojí za svým a počínání ruského tenisty bere jako velmi neférové. A zdůraznil to i v dalším rozhovoru, který poskytl v pondělí.

„Říká, že nejsem ten, kdo by měl něco takového říkat? Myslím, že jsem někdo, kdo může něco takového říct, protože jsem nikdy v životě nevyužil přestávku na toaletu ve svůj prospěch. Nikdy jsem ani žádným způsobem nezneužil přestávku na ošetření,“ rýpl si do Medveděva a dalších hráčů, kteří občas taktizují a využívají všech možných prostředků, jak rozhodit soupeře.

Jedno je z této přestřelky hvězd jisté. Další střetnutí, které bude už šestnáctým vzájemným zápasem, bude opět hodně vyhecované a tenisoví příznivci se mají na co těšit.