Fantastický obrat a největší titul kariéry! Rubljov v Monte Carlu ukončil čekání na první Masters

- Jan Vojkůvka

Andrej Rubljov slaví v Monte Carlu zisk největšího titulu kariéry! Světová šestka si ve finále monackého Masters poradila s devátým hráčem světa Holgerem Runem z Dánska, kterého porazila po 156 minutách 5:7, 6:2 a 7:5. Ve třetím setu přitom Rubljov prohrával už 1:4 a čelil brejkbolu na 1:5.

Andrej Rubljov se v pětadvaceti letech dočkal svého prvního titulu z turnaje kategorie ATP 1000, tzv. Masters! Dosáhl jej na antukovém podniku v Monte Carlu, když ve finále předčil teprve devatenáctiletou vycházející hvězdu Holgera Runeho, jenž i přes svůj věk patří do elitní světové desítky a platí za excelentního antukáře.

Ani to a ani vypracované vedení však Runemu nestačilo k tomu, aby Rubljova porazil. Finále, které se protáhlo na více než dvě a půl hodiny, měl přitom dánský mladík, jenž byl považován za favorita utkání, rozehrané skvěle.

Poté, co získal první set, ve kterém o svém prvenství rozhodl ve dvanácté hře, když na returnu využil hned svůj první setbol, se síly na kurtu otočily ve prospěch zkušenějšího Rusa. Rubljov sice neudržel vedení 2:0 a nechal soupeře srovnat na 2:2, ale následně vybojoval na své konto čtyři gemy v řadě a srovnal finálovou bitvu na 1:1 na sety.

Rozhodnout musela třetí sada, ve které to zprvu vypadalo, že opět bude na koni Rune. Hned ve druhém gemu se totiž dokázal přes čtyři shody prosadit na returnu a postupně se prodral do vedení 3:0 a 4:1. V páté hře navíc odvrátil dva brejkboly soupeře, čímž mohl na jedné straně nalomit Rusovu psychiku a na straně druhé dodat sám sobě potřebnou dávku sebevědomí.

Jenže to devatenáctiletému mladíkovi nestačilo. Rubljov se nadechl k senzačnímu obratu, favorizovanému soupeři napřed odvrátil brejkbol v šesté hře, v sedmém gemu získal ztracený servis zpět, načež srovnal na 4:4 a v jedenáctém gemu se sám prokousal k úspěšnému brejku. Ve dvanácté hře pak duel už poměrně snadno dopodával a mohl začít slavit největší titul kariéry.

„Mám slzy v očích,“ smál se po utkání Rubljov, jenž svůj triumf doslova oplakal. „Nevím, co říct. Jsem tak šťastný. Tolik jsem se snažil vyhrát turnaj Masters 1000... Prohrával jsem 1:4 a 0:30, musel jsem odvracet brejkbol. Myslel jsem si, že nemám šanci vyhrát. Ale nějak jsem to udělal,“ ulevilo se mu.

„Hluboko uvnitř jsem stále doufal, že dostanu ještě jednu šanci a hrál jsem až do konce,“ pokračoval Rus. „Pamatuji si předchozí finále, ve kterých jsem prohrával. Vždy jsem propadl myšlenkám, že si šanci už nevypracuju a psychicky jsem padal ke dnu. Dnes jsem to ale změnil a říkal si, že musím věřit až do konce. O to jsem se ve třetím setu snažil a doufal jsem, že dostanu ještě příležitost,“ dodal s tím, že tato šance přišla.

Rubljov vybojoval na okruhu ATP už svůj třináctý titul, první z Masters. Doposud hrál finále turnajů ATP Masters 1000 dvakrát. Oba finálové zápasy v roce 2021 v Monte Carlu a Cincinnati ale prohrál.