Pikantní los pro Češky: Kvitová ve Stuttgartu vyzve Rusku, Plíšková prohloubí rivalitu se Sakkariovou

- Petr Sumbal

Všechny tři nejvýše postavené Češky na žebříčku WTA se představí příští týden na antukovém turnaji kategorie WTA 500 ve Stuttgartu. O vůz značky Porsche, tedy cenu pro vítězku turnaje, budou usilovat Petra Kvitová, Barbora Krejčíková a Karolína Plíšková. Jaké soupeřky přidělil českým hvězdám los do prvního kola prestižního turnaje?

Kvitová má na Stuttgart velmi dobré vzpomínky, v minulosti se jí tu často dařilo. V roce 2019 zde získala titul, když ve finále zdolala ve dvou setech Anett Kontaveitovou a v letech 2012 a 2016 si zde připsala účast v semifinále.

Loni však 33letá tenistka vypadla už v prvním kole po třísetové bitvě s krajankou Karolínou Plíškovou a letos tak v metropoli Bádenska-Württemberska obhajuje pouhý jeden bod do žebříčku. V případě povedeného tažení turnajem by tak mohla Kvitová přeskočit na žebříčku devátou Marii Sakkariovou, na kterou ztrácí jen 29 bodů. Řecká hráčka bude obhajovat loňské osmifinále (55 bodů).

V prvním kole letošního turnaje narazí světová desítka Kvitová na Rusku Anastasii Potapovovou (24.) a vzhledem k nedávnému komentáři české hráčky na adresu ruských tenistek a následné odplatě ze strany bývalé ruské tenistky Světlany Kuzněcovové se bude jednat o poměrně pikantní duel. Obě hráčky se už jednou utkaly, před dvěma lety v Ostravě uspěla ve třech setech Kvitová.

Také Karolína Plíšková již moc dobře ví, jak chutná pocit vítězství na stuttgartské antuce, turnaj se jí povedlo ovládnout dvanáct měsíců před úspěšným tažením Kvitové, tedy v roce 2018. Plíšková si před pěti lety ve finále poradila s Američankou Coco Vandewegheovou.

Plíšková bude ve Stuttgartu startovat posedmé, z předchozích šesti účastí se čtyřikrát probojovala minimálně do čtvrtfinále. V loňském vydání turnaje 31letá Češka vypadla v osmifinále.

Los prvního kola přidělil sedmnácté hráčce světa za soupeřku Sakkariovou (9.). Obě hráčky spolu mají bohatou historii vzájemných zápasů, utkaly se již šestkrát a každá si připsala po třech vítězstvích.

Jejich poslední zápas před měsícem v Indian Wells vyvolal poměrně velkou vlnu emocí, když Plíšková po prohraném zápase upozornila na nesportovní chování soupeřky, která v závěru utkání nepřiznala teč míčku raketou a jeden fiftýn tak pro sebe získala neprávem. Před pěti lety v Římě byl v utkání se Sakkariovou Plíškové pro změnu odepřen fiftýn, přestože zahrála dobrý míč. Rozhodčí tehdy situaci posoudila špatně a Řekyně její chybu neopravila.

Nejskromnější zkušenosti se stuttgartskou halovou antukou má z českých hráček v hlavní fázi turnaje Barbora Krejčíková, česká dvojka v letech 2015 a 2016 marně zápolila o postup z kvalifikace a od té doby se na tento turnaj nepřihlásila.

Světová dvanáctka Krejčíková si svou premiéru v hlavním pavouku ve Stuttgartu odbude soubojem s Ruskou Ljudmilou Samsonovovou (15.), s níž jediný vzájemný souboj letos v Abú Zabí po dvou těsných setech prohrála. V osmifinále by případně 27letá Češka narazila na světovou dvojku Arynu Sabalenkovou z Běloruska, která má v prvním kole volný los.

Turnaj ve Stuttgartu bude i letos celkově velmi nabitý. Chybět nebude obhájkyně loňského titulu světová jednička Iga Šwiateková z Polska, z první desítky žebříčku bude absentovat pouze trojka Jessica Pegulaová, jež plánuje s evropskou antukou začít až příští týden v Madridu.

Ve čtyřhře se na německém turnaji představí dvě české reprezentantky. Miriam Kolodziejová vyzve po boku Polky Alicji Rosolské Číňanky I-fan Sü a Čao-süan Jang. Neúspěšná kvalifikantka ve dvouhře Linda Fruhvirtová utvoří dvojici s Brazilkou Ingrid Martinsovou a v prvním kole se postaví proti americko-mexické dvojici Nicole Melicharová-Martinezová, Giuliana Olmosová.

Silné zastoupení budou mít české hráčky také na velkém turnaji ITF v portugalském Oeirasu, dotovaném sto tisíci americkými dolary. Nasazenou jedničkou zde bude Marie Bouzková a roli turnajové dvojky bude zastávat Linda Nosková. Kvalifikačním sítem se pokusí projít Aneta Laboutková a Jesika Malečková.