BJK Cup: Vondroušová zajistila postupový bod! Češky si znovu zahrají finálový turnaj

- Redakce

České tenistky v resortu Megasaray Club Belek zvládly kvalifikační bitvu s Ukrajinou a po vítězství 3:1 slaví postup na finálový turnaj Billie Jean King Cupu! Ač v souboji jedniček prohrála Barbora Krejčíková s Martou Kosťukovou, kýžený třetí bod připsala hned záhy na konto Češek Markéta Vondroušová! V duelu s Katarinou Zavackou se sice musela popasovat s nepříjemnou hrou členky třetí stovky světa, ale situaci zvládla a zvítězila 6:3, 6:4.

Češky to zvládly! Kvalifikační utkání proti Ukrajinkám vyhrály 3:1 na zápasy a znovu postoupily na závěrečný turnaj Billie Jean King Cupu, který se bude hrát v listopadu. 

Cestu za postupem odstartovaly už v pátek, kdy Markéta Vondroušová a Barbora Krejčíková vyhrály úvodní dva singly a do sobotního programu tak šel český tým s pomyslnými třemi mečboly. Byť ten první se nepovedlo Krejčíkové využít, Vondroušová se už zastavit nedala.

Proti Zavacké se vypořádala s veškerými překážkami, nenechala se zaskočit ani velmi dobrým a odvážným výkonem ukrajinské tenistky a vybojovala důležitý rozhodující bod.

„Byl to těžký zápas, ona hrála dobře a nad své poměry. Musela jsem se dost kousnout. Ze začátku jsem nechytila rytmus, postupně jsem se do toho ale dostala. Důležitý byl gem na 1:3, stav 0:4 už by bylo strašně těžké otočit,“ hodnotila Vondroušová.

V minulé sezoně se české tenistky rovněž zúčastnily finálového turnaje BJK Cupu. Tehdy ale jejich pouť skončila v semifinále, v němž padly se Švýcarskem.

Krejčíková padla v souboji jedniček
První zápas sobotního programu nabídl utkání jedniček obou týmů. Za český výběr nastoupila na kurt světová dvanáctka Barbora Krejčíková, za ukrajinský tým pak 38. hráčka světa Marta Kosťuková. A právě Ukrajinka byla na konci střetnutí šťastnější, když po 126 minutách boje zvítězila 3:6, 6:1, 6:4.

Do zápasu šla jako favoritka Krejčíková, ale už první sada naznačila, že to nebude mít úplně jednoduché. Přišla totiž o vedení 4:2, když v sedmém gemu ztratila podání, nicméně toto zaváhání napravila a po brejku v osmé hře úspěšně úvodní dějství dopodávala. Skvěle přitom vstoupila i do druhého setu, prorazila Kosťukové podání hned v první hře a vše vypadalo více než pozitivně. Pak ale na Krejčíkovou padla herní krize a Češka prohrála nečekaně šest gemů v řadě.

Kosťuková si touto šňůrou vynutila rozhodující set, do kterého mohla jít v psychické výhodě. Krejčíková sice zastavila nápor své soupeřky, ale na returnu se jí nedařilo prokousat ke kýženému brejkbolu. Naopak to byla Ukrajinka, komu se v pátém gemu povedlo prorazit servis soupeřky a prodrat se do vedení. V tu chvíli zabrala i česká hráčka, jež se hned v dalším gemu dostala k brejkbolům a přes shodu získala ztracený servis zpět.

Kosťuková ovšem nehodlala o dobře rozehraný zápas přijít a snažila se dál tvořit tlak, kterému českou tenistku vystavovala. To se jí nakonec vyplatilo v deváté hře, v níž si vybudovala tři brejkboly a ten poslední také proměnila po smolné dvojchybě Krejčíkové, která v utkání spáchala hned osm dvojchyb (Kosťuková dokonce deset). Zápas pak doservírovala čistou hrou a rozhodla o tom, že kvalifikační utkání bude pokračovat.

„Jsem unavená. Přece jenom jsem včera hrála těžký zápas a dnes jsem začínala. Byl to další těžký zápas. Je škoda, že mi nevyšel konec třetího setu, nezapodávala jsem tak, jak jsem měla. Ale jsem moc ráda, že jsme ty tři body nějak poskládaly, že Maky dnes vyhrála a že jsme nemusely hrát rozhodující debl,“ řekla Krejčíková.

Tenistka z Ivančic pomohla českému BJKC týmu k postupu na finálový turnaj tím, že v pátek vyzrála na Katarinu Zavackou. Jednalo se o její premiérovou singlovou výhru ve slavné týmové soutěži.

„Vyhrála jsem poprvé zápas, kde o něco šlo. Ať už ve dvouhře, nebo ve čtyřhře. Mám z toho obrovskou radost a jsem ráda, že se nám to tady podařilo a že jsme se kvalifikovaly do finále. Těší mě, že jsem byla součástí týmu, přispěla k postupu a zase nabrala nové zkušenosti,“ poznamenala šampionka předloňského Roland Garros, která už vyhlíží antukovou část sezony.

„Myslím, že příprava tady byla dobrá a zápasy taky. Budu hrát plno turnajů, takže se těším, až nastoupím. Doufám, že se budu na antuce stále zlepšovat,“ přeje si Krejčíková, jež se plánuje zúčastnit turnajů ve Stuttgartu, Madridu, Římě a samozřejmě i grandslamového Roland Garros.

Vondroušová vybojovala rozhodující bod
Za stavu 2:1 vyrazila na kurt Markéta Vondroušová, která splnila roli favoritky proti Katarině Zavacká. Až 261. hráčku světa porazila ve dvou setech 6:3, 6:4.

Vondroušová vstoupila do utkání ztrátou dvou servisů a prohrávala už 0:3. Pak se ale nakopla k báječnému obratu, získala šest her v řadě a získala první set za 45 minut.

Druhá sada byla pro českou tenistku hodně náročná, byť už ani jednou neprohrávala se ztrátou brejku. Neudržela totiž vedení 2:1 s výhodou brejku a nechala Zavackou srovnat na 2:2. V dalším průběhu druhé sady čelila ještě čtyřem brejkbolům soupeřky, ale nakonec už na servisu zůstala stoprocentní. Navíc se jí povedlo v sedmé hře obrat Ukrajinku o podání a duel posléze úspěšně dopodávat.

Kvalifikace BJK Cupu, Megasaray Club Belek

Ukrajina – Česko 1:3
Marta Kosťuková (38.) – Barbora Krejčíková (12.) 3:6, 6:1, 6:4
Katarina Zavacká (261.) – Markéta Vondroušová (82.) 3:6, 4:6
Dajana Jastremská, Ljudmila Kičenoková – Karolína Muchová, Linda Nosková zrušeno


Galerie