Ukrajinská jednička Kosťuková: Není lehké se koncentrovat na tenis. Válka je to nejhorší

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BELEKU – Když při pátečním zahájení kvalifikačního utkání Poháru Billie Jean Kingové zazněla ukrajinská hymna, Marta Kosťuková podlehla obrovské síle okamžiku a rozplakala se. Dvacetiletá hvězdička se od konce února loňského roku, kdy Rusové vojensky napadli její zemi, stala ukrajinskou tenisovou velvyslankyní. Nebojí se vyjádřit svůj názor, byť je pro některé jedince na okruhu sebenepříjemnější. V tureckém Beleku se pro české novináře už ve středu rozpovídala o výzvách, jimž musí v poslední době čelit.

Vžít se do situace ukrajinských tenistek z posledních čtrnácti měsíců je pro občana jiného státu prakticky nemožné, jejich strasti se ale dají alespoň popsat. Nápomocna k tomu byla v tureckém Beleku, kde se koná kvalifikace BJKC mezi Ukrajinou a Českou republikou, týmová jednička formálně domácího výběru Marta Kosťuková.

„Bohužel nehrajeme doma, ale vždy je pro mě velkou ctí, když můžu reprezentovat svou zemi a trávit společný čas s holkami,“ vyprávěla českým novinářům dvacetiletá Kosťuková, jejíž země se od loňského února brání vojenskému útoku sousední velmoci.

„Jsme součástí dění, takže není lehké věci vyhodnotit. Až všechno skončí, uvědomíme si spoustu věcí, které si teď neuvědomujeme. Není ale samozřejmě lehké se koncentrovat na hraní tenisu, protože je válka,“ zmínila vítězka březnového turnaje WTA v Austinu.

Při ceremoniálu tehdy Kosťuková věnovala své vítězství těžce zkoušenému ukrajinskému lidu a provolala známé heslo „Sláva Ukrajině“. Dojemný výrok měl ale krutě vyznívající pokračování. Kosťuková totiž stejně jako miliony jiných zhlédnula video, na němž je zajatý ukrajinský voják po stejném výroku svými ruskými nepřáteli popraven.

„Sama jsem po svém vítězství ve finále v Austinu řekla ‚Sláva Ukrajině‘. Někteří lidi to řeknou a zemřou, já jsem nezemřela. Zasáhlo mě to, dostávala jsem se z toho několik týdnů,“ přiznala Kosťuková. „Válka je nejhorší věc, co se může stát. Nechci, aby ji kdokoliv kdykoliv zažil. Je skvělé vidět, že jsme se jako Ukrajinci stali silnějšími, ale cena je příliš vysoká.“

Známá tenistka byla sama naposledy na Ukrajině asi před dvěma týdny, přičemž v Kyjevě nehledě na nebezpečí raketových a jiných útoků zůstává její otec. „Může opustit zemi, ale už není mladý, je pro něj těžké cestovat. Lépe se cítí doma,“ vysvětlila rozhodnutí svého rodiče.

Kosťuková je v těžkých chvílích vděčná za podporu, kterou Ukrajincům nedávno vyjádřila Petra Kvitová. A česká lvice nebyla sama. Legendární Brit Andy Murray upozornil na to, že se diskuse v tenisovém prostředí dostatečně nevěnuje děsivým válečným událostem na Ukrajině, ale namísto toho se řeší účast či neúčast několika desítek sportovců z Ruska a Běloruska na turnajích.

„Lidi začali napřímo více říkat, že není správné, aby Rusové a Bělorusové byli na okruhu. Je to situace, ve které nelze být neutrální. Slyším o tom mluvit stále více a více lidí,“ vděčně doplnila Kosťuková.


Galerie