Lehečka podlehl světové desítce ve třech setech. I tak si vylepší kariérní maximum

- Jan Vojkůvka

Jiří Lehečka se v osmifinále turnaje Masters v Monte Carlu srdnatě rval o postup mezi nejlepší osmičku se světovou desítkou Taylorem Fritzem, nakonec se ale musel smířit s porážkou. V duelu, který trval 104 minut, český tenista podlehl favoritovi utkání po setech 6:4, 4:6 a 1:6.

Jednadvacetiletý Jiří Lehečka se přesunul do Monte Carla z turnajů Masters ve Spojených státech, kde si poprvé v kariéře zahrál v této kategorii třetí kolo. A svůj výsledek dokázal na monacké antuce ještě vylepšit! V prvních dvou kolech totiž zvládl duely s Emilem Ruusuvuorim a Grigorem Dimitrovem, které porazil bez ztráty setu, a poprvé v kariéře pronikl na Masters do osmifinále.

V něm čekal na českou mužskou tenisovou jedničku desátý hráč světa Taylor Fritz. To není typický antukář, proto nešel Lehečka do utkání v roli vyloženého outsidera. A že bude mít své šance, potvrdil český tenista i v samotném utkání, v němž dokonce získal na svou stranu první set.

Lehečka byl v první sadě jasně lepším hráčem, nenabídl soupeři ani jeden brejkbol a klíčový úspěch na returnu si připsal ve třetí hře. I ve druhé sadě se mohl Lehečka podstatnou část sady opírat o podání, byť vstup do druhé sady mu úplně nevyšel. Velmi rychle ale srovnal z 0:2 na 2:2 a pokračoval v solidní hře z první sady. Pak ale přišel desátý gem, ztráta servisu a nutnost jít do třetí sady, do které už vstoupil český hráč trochu nalomený.

A když poté nevyužil hned tři brejkboly v první hře třetího setu, zlomilo ho to definitivně. Fritz od té doby kurtu vévodil, připsal si brejky ve druhé a šesté hře, načež v sedmém gemu duel dopodával a využil hned první mečbol.

Pro Lehečku tak turnaj v Monte Carlu skončil, nicméně může z Monaka k dalším turnajům odjíždět spokojený. Nejen, že si vylepšil své maximum na Masters, ale vylepší si i své maximum ve světovém žebříčku! V pondělním vydání rankingu se posune o šest pozic na 36. místo světa a vylepší tím své dosavadní maximum o jednu příčku.

Příští týden by se měl rodák z Mladé Boleslavi představit na další antukové akci v bosenské Banja Luce. Dle aktuální soupisky přihlášených tenistů by měl český hráč plnit roli sedmého nasazeného a v prvních dvou kolech být favoritem.