Unikátní vítězná série? Své skóre nesleduju, ale v týmu se mi vždy dařilo, říká Vondroušová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BELEKU – Jako první vyrazí do kvalifikačního souboje Poháru Billie Jean Kingové s Ukrajinkami Markéta Vondroušová, jež se ve slavné týmové soutěži pyšní fantastickou bilancí 10 výher z 11 utkání. O prodloužení své vítězné série, která čítá právě 10 zápasů, se pokusí v pátek od 10 hodin SELČ proti ambiciózní ukrajinské jedničce Martě Kosťukové.

Co víte o Martě Kosťukové, s níž jste se zatím nikdy neutkala?
Nedávno vyhrála turnaj v Austinu, má slušné výsledky. Záleží na tom, jak jí sednou podmínky na zdejší antuce. Chvíli jsem se na ni sice dívala v tréninku, ale z toho moc nepoznáte. Spíš uvidíme v zápase.

Hrací dvorec v Megasaray Clubu má pouze jednu malou improvizovanou tribunu pro řádově desítky fanoušků. Co říkáte na tak skromné podmínky?
Když jsme přijely, byly jsme trošku překvapené. Ale zvykly jsme si. Atmosféra určitě nebude nějaká bombastická, ale máme tu trenéry a další lidi, kteří se o nás starají a kteří nás povzbudí.

Od vaší premiéry v Billie Jean King Cupu, dříve Fed Cupu, uteklo už šest let. Jak vzpomínáte na semifinále s favorizovanými Američankami na Floridě?
Byla jsem vyjukaná. V sedmnácti mě kapitán nasadil do singlu proti Coco Vandewegheové, což bylo dost těžké (Vondroušová prohrála ve dvou setech, pozn. red.). Jako by hodili neplavce do vody. Ale já odmalička ráda hrála týmové a reprezentační soutěže. A někdy to prostě nevyjde.

Na druhý den jste už ale porazila Lauren Davisovou, čímž začala vaše vítězná šňůra v BJKC…
Vítězství mě potěšilo a spravilo mi náladu. Ulevilo se mi. Aspoň jeden bod jsem odtamtud odvezla (Češky tehdy prohrály s Američankami 2:3 na zápasy, pozn. red.).

Jaký význam má pro vás 10zápasová vítězná série v BJKC, zahrnující osm singlových a dva deblové úspěchy?
Své skóre úplně nesleduju. Jsem ráda, že tu jsem i po zdravotních potížích, které jsem loni měla. V týmu se cítím dobře, je parádní. Vždycky se mi v něm dařilo, atmosféra bývá skvělá. Snažím se mluvit s kapitánem i spoluhráčkami, abychom našli ideální sestavu. Nejezdím sem, abych si nahrabala svou slávu. Hlavní je vítězství a postup.


Galerie