Hvězdné zpestření jubilejního ročníku! Do Ostravy zavítá bývalá světová šestka

- Filip Lefenda

Jednou z hlavních akvizic jubilejního dvacátého ročníku ostravského challengeru bude bývalý šestý hráč žebříčku ATP Gael Monfils. Šestatřicetiletý Francouz, jenž patří na okruhu mezi nejpopulárnější tenisty, se v posledních měsících potýká se zdravotními problémy. Jejich vinou klesl v pořadí dvouhry až do čtvrté stovky, a v Komenského sadech tak bude startovat skrze divokou kartu.

Výčet zápasů, které Monfils odehrál za poslední rok, je dost strohý. Začátkem loňského května vypadl ve druhém kole antukového podniku v Madridu. Po více než čtvrt roce se představil na betonu v Montrealu, kde skrečoval osmifinále s Britem Draperem, když si zkraje druhého setu smolně zvrtl při vedení 2:0 kotník. Sezona tím pro něj skončila.

Na závěr složitého roku přišla radost v osobním životě. Spolu s manželkou, ukrajinskou tenistkou Elinou Svitolinovou, přivedli v půlce října na svět dceru Skaï.

Letošní ročník zahájil Monfils na kurtech až v březnu. V Indian Wells prohrál 3:6 a 1:6 s Australanem Jordanem Thompsonem. Podstatně vyrovnanější duel absolvoval na silně obsazeném challengeru ve Phoenixu, kde padl s Rusem Ševčenkem až po třísetovém boji poměrem 4:6, 7:6(2) a 3:6. Premiérové sezonní vítězství následně nepřidal zkušený Francouz ani v Miami. Už za stavu 3:3 skrečoval kvůli bolavému pravému zápěstí zápas s krajanem Ugem Humbertem.

Do akce se nyní vrátí vítěz jedenácti singlových titulů z okruhu ATP právě v Ostravě, kde vzhledem ke svému současnému umístění požádal o udělení divoké karty. A turnajový ředitel Václav Roubíček vyšel 321. tenistovi světa pochopitelně vstříc.

Již dvacátý ročník antukového challengeru OSTRA GROUP OPEN 2023 odstartuje na dvorcích SC Ostrava v pondělí 24. dubna. Kromě vyhlášeného baviče Monfilse se mohou návštěvníci těšit také třeba na Dalibora Svrčinu, Víta Kopřivu či Zdeňka Koláře. Titul bude v Komenského sadech obhajovat Francouz Evan Furness, aktuálně 215. hráč rankingu.

Seznam přihlášených hráčů naleznete zde.