První osmifinále na tisícovce! Lehečka v Monte Carlu porazil bývalou světovou trojku

- Michal Hladký

Monte Carlo letos Jiřímu Lehečkovi evidentně sedí. Taktéž ve druhém kole antukového podniku neztratil ani set, když Bulhara Grigora Dimitrova porazil za hodinu a 41 minut po setech 7:6(4), 6:4. Český tenista tak vůbec poprvé v kariéře postoupil do osmifinále tisícovky.

Jiří Lehečka se s bývalou světovou trojkou doposud utkal dvakrát. Naposledy v říjnu minulého roku ve Stockholmu, kde zvítězil ve třech setech. Tehdy český tenista Dimitrovovi oplatil porážku z předešlého Australian Open, ve kterém naopak Bulhar zvítězil 3:1.

Jenže oba předchozí duely se odehrály na tvrdém povrchu, tedy podkladu, jenž Dimitrovovi i Lehečkovi sedí o něco více. Tentokrát se hráči přesunuli na antuku v Monte Carlu a utkání slibovalo vyrovnaný boj.

A toho se diváci dočkali. Rodák z Kněžmostu hned v první hře ztratil servis, aby si ho vzápětí vzal zpátky. O podání přišel Lehečka ještě v sedmém gemu, nicméně v momentu, kdy Dimitrov mohl sadu dopodávat, 42. tenista světového žebříčku srovnal. Rozhodnout musel tiebreak, ve kterém měl český reprezentant od začátku navrch a dokázal si ho podmanit.

Ve druhém dějství si tenisté poctivě drželi svůj servis. Až do devátého gemu, neboť právě tehdy Jiří Lehečka znova udeřil, bulharského oponenta za dozoru Tomáše Berdycha brejkl přes čistou hru a vzápětí na svém podání duel druhého kola uzavřel.

Lehečkovi v utkání pomáhal i druhý servis. Přes něj ovládl 16 z 24 výměn, naopak Grigor Dimitrov se v tomhle ohledu trápil. Přes své druhé podání získal jen 7 fiftýnů z 22 možných, i díky čemuž se český tenista mohl radovat z premiérového postupu do osmifinále tisícovky.

V něm narazí na Američana Taylora Fritze (10.), jenž udolal výsledkem 7:6(10), 6:2 Švýcara Stana Wawrinku (90.). 

Rolex Monte-Carlo Masters (muži, MON, 5 779 335 EUR, antuka)
2. kolo dvouhry
Grigor Dimitrov (BUL, 25.) – JIŘÍ LEHEČKA (42.) 6:7(4), 4:6