Nalézt hru a formu. Bývalá světová trojka míří po deseti letech na nižší okruh ITF

- Filip Lefenda

Bývalá světová trojka Elina Svitolinová se po svém comebacku rozehraje na menších podnicích ITF. Ukrajinka, jež se vrátila do akce minulý týden v Charlestonu po téměř třináctiměsíční pauze a jen půl roku po porodu dcery Skaï, přijala tento týden divokou kartu ve švýcarském Chiassu (60 000 USD). O „patro níže“ se odebrala po dlouhých deseti letech.

Svitolinová před týdnem vzdorovala na silně obsazené pětistovce v Jižní Karolíně Julii Putincevové. V souboji s kazašskou favoritkou dokonce získala skrze tiebreak první set, nakonec ale prohrála 7:6(3), 2:6 a 4:6.

„Utkání pro mě nebylo fyzicky vůbec jednoduché. Ukázalo se, že na tom nejsem nejlépe. Pomalu se do toho ale dostávám,“ komentovala ukrajinská hvězda své první ostré vystoupené po více než roční odmlce.

Během úterý oznámila rodačka z Oděsy širší plány pro antukovou část sezony. Formu na grandslamový Roland Garros se přitom rozhodla vítězka šestnácti titulů z okruhu WTA ladit postupně.

Tento týden přijala divokou kartu na menší šedesátitisícový podnik ITF ve švýcarském Chiassu. Následně se představí na stovce v portugalském Oeiras. Na nižším okruhu se Ukrajinka představí poprvé od srpna roku 2013, kdy ovládla domácí akci v Doněcku.

„Momentálně je mým cílem nabrat opět herní a turnajovou praxi. Je důležité připravit se na těžké zápasy, které mě čekají. Ještě nějakou dobu potrvá, než budu stoprocentně fit. V tuto chvíli od sebe nemám žádná očekávání. Chci si stanovit krátkodobé úkoly s výhledem na měsíc, maximálně dva,“ komentovala své rozhodnutí.

Svitolinová by se postupně znovu ráda dostala na výsluní. „Stále jsou cíle, kterých chci v kariéře dosáhnout. Nosím je v hlavě. Právě teď je ale důležité stanovit si menší krůčky a pohnout se směrem kupředu, abych získala zpět svou formu, našla hru a byla silná fyzicky,“ pokračovala manželka francouzského tenisty Gaela Monfilse, jež si před grandslamem v Paříži, kde využije chráněného žebříčku, zahraje i turnaje v Saint-Malu (WTA 125), Římě (WTA 1000) a Štrasburku (WTA 250).

Již utkání s Putincevovou naznačilo, že tenis Svitolinová rozhodně hrát nezapomněla. „Jsem stoprocentně motivovaná. Uvidíme, jak to půjde,“ uzavřela.

V Chiassu vyzve už dnes odpoledne v duelu úvodního kola Elenu Gabrielu Ruseovou z Rumunska, 160. tenistku ženského pořadí WTA.