Rychlý první set a otočka z 2:5 ve druhém. Lehečka vstoupil do antukové sezony výhrou

- Jan Vojkůvka

Český tenista Jiří Lehečka úspěšně vstoupil do antukové části sezony, když zvládl svůj úvodní zápas na Masters v Monte Carlu. V prvním kole si poradil se šťastným poraženým z kvalifikace Emilem Ruusuvuorim, kterého porazil za hodinu a půl po setech 6:1, 7:5. Ve druhém setu přitom Lehečka prohrával už 2:5.

Jednadvacetiletý Lehečka má za sebou vydařenou úvodní část ročníku na tvrdých površích. Mezi jeho největší milníky se jednoznačně zařadilo čtvrtfinále Australian Open, semifinále v katarském Dauhá či postup do třetího kola Masters v Miami.

Aktuálně 42. hráč světa už v této sezoně s antukou koketoval, když v únoru absolvoval kvalifikaci Davis Cupu v Portugalsku, kde na tamním antukovém dvorci dokázal vybojovat dvě výhry bez ztráty setu. A v podobném duchu na tyto zápasy navázal i v Monte Carlu, kde loni vypadl v úvodním kole.

Původně měl Lehečka hrát s Američanem Francesem Tiafoem. Ten se však v pondělí z turnaje odhlásil, jelikož během soboty a neděle odehrál v Houstonu hned čtyři zápasy a v Monte Carlu by nebyl schopný odvést adekvátní výkon. V úvodním kole monackého Masters tak Tiafoeho nahradil Ruusuvuori, který ani zdaleka není tak obstojným antukářem. A to se projevilo i v duelu s Lehečkou.

Až tak snadné to ale nakonec Lehečka neměl. Zatímco první set měl jasně pod kontrolou a pomohl si k vítězství dvěma brejky, ve druhé sadě se nadřel o poznání více. Napřed sice dokázal srovnat z 0:2 na 2:2, ale pak znovu přišel o podání a rázem prohrával dokonce 2:5.

V závěru ale potvrdil, že je mnohem lepším antukářem, vybojoval pět gemů v řadě a dotáhl duel do vítězného konce. V závěrečném gemu ale musel ze sebe vydat to nejlepší, čelil totiž hned čtyřem brejkbolům a třikrát nedokázal proměnit mečbol. Přes šest shod se ale nakonec dostal ke čtvrtému mečbolu, který už využil.

Celkově bylo v utkání k vidění spoustu brejkbolů. Lehečka jich využil hned pět z dvanácti, díky čemuž potvrdil roli favorita zápasu. Sám pak nabídl soupeři na returnu deset šancí a dvakrát si podání prohrál.

O postup do osmifinále Masters v Monte Carlu si Lehečka zahraje s Bulharem Grigorem Dimitrovem. Světová pětadvacítka si v prvním kole poradila s Američanem Benem Sheltonem po setech 6:1, 3:6 a 6:3.