Kouzlo Poháru BJK. Nosková poznávala tenis ve slavné české éře, teď je sama reprezentantkou

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BELEKU – Slavná česká éra v Poháru Billie Jean Kingové (dříve Fed Cupu) má velmi příjemné dozvuky. Počínání svých starších krajanek, které mezi lety 2011 a 2018 celkem šestkrát opanovaly slavnou týmovou soutěž, sledovala jako věrná fanynka také Linda Nosková. A nyní je osmnáctiletá tenistka sama součástí týmu, jenž se popere v kvalifikaci proti Ukrajině o místenku na finálovém turnaji. „Je velké plus, že jsem to sem dotáhla, ale samozřejmě ještě pokračuju a chtěla bych toho zvládnout víc,“ hlásila odhodlaná Nosková v rozhovoru pro Tenisový svět.

Už si zahrála finále na našlapaném turnaji v Adelaide, ovládla juniorské Roland Garros a v žebříčku WTA se pohybuje kolem 50. místa. Linda Nosková je v tenisové komunitě stále známější a sbírá spoustu cenných zkušeností. Tou nejnovější je nominace pro kvalifikaci Poháru Billie Jean Kingové v tureckém Beleku.

„Hlavně při mých tenisových začátcích jsem sbírala informace a první krůčky v televizi. Fed Cup nebo Billie Jean King Cup byl v minulosti hlavní tenisovou událostí. S rodinou jsme se na něj jeli v Česku několikrát podívat a hodně jsme se dívali v televizi,“ vzpomínala reprezentantka Nosková na to, kterak poznávala díky úspěchům svých starších krajanek kouzlo bílého sportu.

Je poněkud překvapivé, že osmnáctiletá Češka zatím v Beleku, kde se koná spousta tenisových akcí, nikdy nehrála. „Měla jsem sem letět na začátku roku 2021, ale nakonec jsem upřednostnila jiné plány. Resort je krásný, ale kurty jsou trochu obehrané, protože se tady koná skoro každý týden nějaký turnaj,“ všimla si v dějišti kvalifikačního utkání Nosková.

Aktuálně 53. tenistka žebříčku naposledy startovala na turnajích kategorie WTA 1000 v Indian Wells a Miami, kde debutovala. Zatímco v kalifornské poušti postoupila do třetího kola, na Floridě podlehla ve druhé rundě pozdější šampionce Petře Kvitové.

„Těšila jsem se tam, Amerika je pro mě vždy taková radostná destinace. Říká se, že Indian Wells je jako pátý grandslam, profesionalita i pozornost jsou tam velké. Užila jsem si to, hrála jsem i na obrovském kurtu (proti Coco Gauffové, pozn. red.). I když to nedopadlo, byl to skvělý zážitek,“ hodnotila svěřenkyně velezkušených trenérů Davida Kotyzy a Tomáše Krupy.

Nosková začala sezonu 2023 fantastickým tažením z kvalifikace až do finále turnaje kategorie WTA 500 v Adelaide, když si vyšlápla i na členky Top 10 žebříčku Uns Džábirovou a Darju Kasatkinovou. A právě tento výsledek považuje za největší úspěch své dosavadní kariéry.

„Nestává se mi každý den, abych nastoupila proti takovým hráčkám. To, jak jsem turnaj zvládla, bylo určitě nad očekávání,“ spokojeně líčila Nosková, která letos vyhrála 13 z 19 utkání.

„Začátek sezony se mi určitě povedl. Přesun z haly na venkovní kurty je pro mě vždy složitý, ale tentokrát se mi hlavně díky Adelaide nezprotivil. Jsem ráda, že i přesun na antuku je pozitivní. A každý rok to bude lepší, protože sbírám zkušenosti a zlepšuji se,“ optimisticky doplnila talentovaná Češka.


Galerie