Bývalá světová dvojka se opřela do Kvitové a českého národa. Je u vás rusofóbie, kritizuje

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová dvojka a vítězka dvou grandslamových titulů Světlana Kuzněcovová, která ukončila svou tenisovou kariéru v roce 2021, přílévá olej do ohně. V době, kdy se řeší napjatá atmosféra v zákulisí turnajů WTA, se rozhodla vystoupit ze stínu a začít kritizovat zejména český postoj vůči Rusku. Nelíbila se jí totiž slova Petry Kvitové, která byla vyřčena během turnaje v Miami.

Kvitová, která získala v Miami svůj třicátý titul na okruhu WTA, se během svého působení ve Spojených státech postavila za názor světové jedničky Igy Šwiatekové. Stejně jako polská hráčka si totiž myslí, že Rusům a Bělorusům by nemělo být umožněno startovat na olympijských hrách, kam je naopak chce pustit Mezinárodní olympijský výbor.

„Můj postoj je samozřejmě stále jasný, jsem proti válce a více mi záleží na lidech a hráčích z Ukrajiny. Oceňuju, že Wimbledon to měl loni těžké, když se nedávaly body kvůli tomu, že tam Rusové a Bělorusové nehráli,“ pronesla Kvitová v Miami. „A podle mého názoru by neměli startovat ani na olympiádě. V tomhle jsem spíše na ukrajinské straně. Cítím to tak, že olympijské hry jsou tu proto, že nechceme na světě válku. Takže to mi dělá starost. A opravdu jsem ocenila, když je Wimbledon loni nepozval,“ zopakovala Kvitová.

Tato slova se ovšem nesetkala s pochopením u Kuzněcovové. Rusce, kterou citují zahraniční média, se nelíbí, jak se údajná „rusofóbie“ šíří po celém světě. Jednou z nejhlasitějších zemí je přitom podle ní Česká republika.

„Je zřejmé, že Češi jsou velmi proti ruskému lidu. Na celém světě je nyní propaganda a rusofóbie. Věřím však, že sportovci by se do toho neměli plést. Měli by prostě jen hrát tenis,“ rýpla si do Kvitové. „Pochopila bych to, kdyby tenis hráli politici. ATP a WTA se ale snaží tento sport držet dál od politiky,“ poznamenala.

„Pokud bychom měli toto téma začít, pojďme si povídat o všech válkách, které se odehrály během téměř celého moderního období v různých zemích, a o jejich důsledcích pro sport,“ pokračovala. „Tenisté politice nerozumí. Já jí nerozumím, kolegové z reprezentace ji nechápou, tak proč je s tím spojovat?“

Trochu ovšem zapomněla, že minimálně jedna z jejích krajanek, Anastasia Gasanovová, válku schvaluje a prohlásila například, že „Bůh Ukrajincům nenadělil mozek“.

A zcela zapomněla také na to, že kdyby Rusko Ukrajinu bezdůvodně nenapadlo, nikdo by start Rusů či Bělorusů na olympiádě a dalších sportovních akcích neřešil...