První dojmy z BJKC v Turecku? Ideální počasí, jemná antuka a výjimečně skromný kurt

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BELEKU – České tenistky se už zabydlují v nablýskaném resortu Megasaray Club Belek, kde ve dnech 14. a 15. dubna odehrají kvalifikaci Poháru Billie Jean Kingové proti Ukrajině. Tým pod vedením kapitána Petra Pály je od neděle kompletní, jako poslední přicestovala mladičká debutantka Sára Bejlek. Zbývající členky týmu, tedy Barbora Krejčíková, Markéta Vondroušová, Karolína Muchová a Linda Nosková, si už za příjemného počasí vyzkoušely pečlivě připravenou tureckou antuku na netradičně malém zápasovém kurtu.

Podstatná část výpravy českého BJKC týmu dorazila do tureckého Beleku za kapitánem Petrem Pálou již v sobotu. V neděli pak Češky poprvé otestovaly připravenost zápasového i tréninkového kurtu, na nichž budou v následujícím týdnu spřádat plány na úspěch v kvalifikačním duelu proti Ukrajině. S týmem už je v Beleku také Sára Bejlek.

Sedmnáctiletá Bejlek ještě v sobotu absolvovala finále turnaje ITF v chorvatském Splitu. Poté, co podlehla domácí Taře Würthové, vyrazila do Prahy, odkud ji čekal letecký přesun do Turecka. V neděli se pak připojila k výběru kapitána Petra Pály, jenž v dopoledních hodinách sledoval první tréninky svých svěřenkyň na maličkém centrálním dvorci, který je pro pořádání utkání BJK Cupu hodně netradiční.

„Už jsem ale zažil podobný, když jsem byl s klukama na Davis Cupu v Maroku. Bylo to v podobném duchu,“ zavzpomínal Pála. Podle dostupných informací bude přistavěna ještě jedna menší tribuna, díky níž bude kapacita alespoň 100 míst. Jinak si ale kapitán nemůže v podstatě vůbec na nic stěžovat a s podmínkami je naprosto spokojený.

„Je tu krásné počasí, ideální na tenis. Holky si už s výjimkou Sáry zahrály. Všechno je v pohodě, zápasový kurt je velice slušný, míče hodně letí a docela vyskakují. Vzhledem k hernímu stylu a pestrosti hry holek by to mohla být naše výhoda,“ potěšilo kapitána Pálu, jenž má radost zejména z toho, že jsou se stavem kurtu spokojené samotné hráčky.

„Je zřejmé, že organizátoři jsou zvyklí dělat jeden tenisový turnaj za druhým. Přes náš zápasový kurt vlastně koukáme na zápasy kluků a holek na turnajích okruhu ITF, kde sbírají své první body. Určitě je pro ně také zajímavé se podívat na naše nebo ukrajinské tréninky,“ podotkl Pála, jenž ocenil organizaci v areálu Megasaray Club Belek.

V Beleku si už první tréninky odbyly Barbora Krejčíková, Karolína Muchová, Markéta Vondroušová a Linda Nosková. Právě Krejčíková, která plní roli týmové jedničky, přitom byla v sobotu po náročné dvanáctihodinové cestě poměrně dost unavená. V neděli však už působila svěžím dojmem. „Dobře jsem se vyspala a dobře jsem se nasnídala,“ smála se od srdce. „Začátek dne byl super a první trénink byl taky dobrý.“

Krejčíkové se navíc líbí, že má výhled z pokoje přímo na tenisové kurty, což jen umocňuje tenisovou atmosféru, která v Beleku panuje. „Od rána slyšíme tenisáky, jak se rozehrávají hráči, co sem jezdí na patnáctky (turnaje ITF s dotací 15 tisíc dolarů, pozn. redakce). Atmosféra je tu tenisová, což mám ráda, je to příjemné. Navíc je tu bazén a moře na případnou regeneraci,“ podotkla s tím, že se nejspíš odhodlá a do studeného moře také vyrazí. „Asi jo, alespoň nohy v rámci nějaké regenerace. Musí se toho využít, když jsme u moře.“

„Kurt je příjemný, docela rovný. Antuka je hodně jemná a zatím se výrazně neboří, což je super, kurt je takový tvrdý. První trénink byl dobrý a těším se, že se v průběhu týdne bude všechno zlepšovat,“ dodala spokojeně Krejčíková, která v neděli odpoledne pomáhala s tréninkem Denise Hrdinkové, účastnici zmíněného turnaje ITF W15.


Galerie