Dva zápasy během pěti hodin? Macháč z náročného dvojboje vytěžil premiérové čtvrtfinále

- Petr Sumbal

Tomáš Macháč odehrál v americkém Houstonu povedený turnaj. Začínal v kvalifikaci, odkud se probojoval až do čtvrtfinále. Mezi osm nejlepších se na turnaji kategorie ATP dostal vůbec poprvé v kariéře. Do čtvrtfinále nastoupil jen necelé tři hodiny po zvládnutém osmifinále, v souboji kvalifikantů však proti Němci Yannicku Hanfmannovi uhrál jen tři gemy. Ve světovém žebříčku si přesto polepší.

Průběh turnaje v americkém Houstonu pořádně zkomplikovala nepřízeň počasí. Kvůli vytrvalému dešti musela být řada zápasů přerušována či odkládána a turnaj tak nabral značný časový skluz oproti původnímu programu.

Podniku kategorie ATP 250 se účastnil také český tenista Tomáš Macháč, který musel odehrát v jednom dni hned dva zápasy. Nejprve osmifinále s Marcosem Gironem a pak i čtvrtfinále s Yannickem Hanfmannem.

První ze dvou utkání během několika málo hodin Macháč na turnaji v Houstonu zvládl, Američana Marcose Girona dokázal za hodinu a 46 minut porazit dvakrát 6:4.

Macháč v utkání ani jednou neztratil servis, přestože čelil v jeho průběhu devíti brejkbolům. Pět jich odvrátil v prvním setu a zbytek pak v tom druhém. Obě sady přinesly vyrovnaný průběh a velký boj a v obou případech to byl Macháč, který se chopil příležitosti, když se naskytla, a dokázal svému soupeři vzít servis.

První set rozhodl Macháčův brejk v sedmé hře na 4:3. Už za stavu 5:3 měl pak 138. hráč žebříčku ATP při servisu Girona první setbol, ten ale ještě nevyužil. Úspěšný byl až v následujícím gemu při vlastním podání.

Také druhý set přinesl velkou přetahovanou. Často se bojovalo přes shody a oba tenisté měli několik šancí na brejk. V devátém gemu si vybral Giron slabší chvilku, což ho stálo set i celý zápas. Macháč získal za stavu 4:4 čistou hrou servis 69. hráče žebříčku a následně zápas bez potíží dopodával.

Na zotavenou měl poté Macháč jen necelé tři hodiny času. Pak už ho čekal čtvrtfinálový souboj proti Němci Yannicku Hanfmannovi (134.), překvapivému přemožiteli Tommyho Paula (18.) v osmifinále.

Do souboje dvou kvalifikantů si však bohužel český 22letý tenista nepřenesl pohodu a formu ze zvládnutého osmifinále. Macháčovo premiérové čtvrtfinále na turnaji ATP nakonec trvalo jen 64 minut a na výsledkové tabuli po něm svítil stav 2:6, 1:6 v jeho neprospěch.

I přes nepovedené čtvrtfinále však může být Macháč se svým vystoupením na antuce v Houstonu spokojen, do žebříčku započítá 45 bodů a měl by se posunout na 125. místo.

Příští týden se Macháč zúčastní antukového challengeru v americké Sarasotě, v prvním kole ho čeká utkání s nizozemským tenistou Gijsem Brouwerem (123.).

Fayez Sarofim & Co. U.S. Men's Clay Court Championship, Houston (muži, USA, 642 735 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (138.) – Yannick Hanfmann (GER, 134.) 2:6, 1:6

Osmifinále dvouhry
Marcos Giron (USA, 69.) – TOMÁŠ MACHÁČ (138.) 4:6, 4:6