Všechno jednou končí. Trápící se Thiem se rozešel s trenérem, který ho dovedl k titulu na US Open

- Petr Sumbal

Dominik Thiem na svém Instagramu zveřejnil informaci o ukončení spolupráce s trenérem Nicolasem Massuem. Rakouský tenista s chilským koučem spolupracoval od roku 2019 a zažil s ním všechny své největší úspěchy včetně vítězství na US Open v roce 2020 nebo vzestupu až na třetí místo světového žebříčku.

Thiem se bohužel už dlouhé měsíce tenisově trápí, od komplikovaného zranění zápěstí, které se mu přihodilo v červnu roku 2021 se stále nedokázal vrátit zpět na svou někdejší úroveň, aktuálně mu v žebříčku patří až 111. příčka.

Herní krizi se tak rozhodl řešit ukončením spolupráce se svým dlouholetým trenérem.

„Byla to úžasná cesta,“ uvedl Thiem na svém instagramovém profilu v prohlášení věnovaném svému nyní již bývalému trenérovi. „Všechno začalo v roce 2019, kdy jsi přišel do týmu se svou neuvěřitelnou energií a zápalem pro tento sport. Díky tomu jsme vyhráli US Open a Indian Wells. Ale byli jsme také ve finále Australian Open a French Open a dvakrát ve finále Turnaje mistrů. Myslím, že to je jasným důkazem toho, jak skvělý tým jsme tvořili.“

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Dominic Thiem (@domithiem)

V letošní sezóně však odehrál 29letý rakouský tenista třináct utkání a jen čtyři z nich dokázal vyhrát. Zúčastnil se osmi turnajů, z toho šestkrát vypadl už v prvním kole. Paradoxem je, že právě zatím poslední letošní turnaj vyšel Thiemovi nejlépe, v Estorilu dokázal letos poprvé na jednom podniku vyhrát dva zápasy a postoupit do čtvrtfinále. V něm poté nestačil ve dvou setech na Francouze Quentina Halyse.

I přes tento záblesk naděje na lepší zítřky se však Thiem rozhodl dlouholetou spolupráci s Massuem ukončit. „Všechno bohužel jednou končí. Společně jsme se dohodli, že od příštího týdne půjdeme každý svou cestou. Z celého srdce ti děkuji za ten úžasný čas, který jsme spolu strávili, Nico. Přeji ti jen to nejlepší, naše přátelství vytrvá navždy,“ doplnil rakouský tenista ve svém prohlášení.

Jak bude vypadat Thiemova nejbližší budoucnost? Podle rakouského žurnalisty Lukase Zahrera by se měl do tenistova týmu připojit pro nejbližší turnaj v Monte Carlu Benjamin Ebrahimzade, tedy kouč, který v minulosti spolupracoval mimo jiné s Angelique Kerberovou nebo Cedricem-Marcelem Stebem.

V Monte Carlu bude Thiem startovat příští týden na divokou kartu a pokusí se zde navázat na zlepšené výkony z Estorilu. Los k němu byl poměrně milosrdný, v prvním kole se utká s francouzským veteránem Richardem Gasquetem.

Antuka byla vždy Thiemovým oblíbeným povrchem, takže právě nadcházející období plné antukových turnajů je pro rakouského hráče v jeho snaze dostat se zpět mezi elitu velmi důležité.