Kontaveitová se vrátila k tréninku. Ze zranění zad se ale nikdy plně nezotaví

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová dvojka Anett Kontaveitová, která po bídném vstupu do tohoto ročníku skončila se zraněním zad na marodce, se vrátila se startem antukové části sezony k tréninku. Aktuálně 69. hráčka světa by sice ráda ještě zanechala nějakou významnější stopu na okruhu WTA, s aktuálním stavem jejích zad to ale nevypadá dvakrát nejlépe...

Sedmadvacetiletá Kontaveitová naposledy zajímavějšího výsledku dosáhla loni na halovém podniku v estonském Tallinnu. Od té doby ale zaznamenala několik nevydařených turnajů, což způsobily i vleklé problémy se zády. Na říjnovém turnaji v Ostravě dokonce musela kvůli nim skrečovat zápas prvního kola s Terezou Martincovou a předčasně ukončit sezonu. Po lednovém návratu následně prohrála dvakrát v prvním kole na turnajích v Adelaide, na Australian Open skončila v kole druhém a v Abú Zabí skrečovala osmifinále.

Důvod únorové skreče bylo znovu zranění zad, které začala okamžitě řešit. A lékaři pro ni neměli zrovna dobré zprávy. „Mé zranění se konkrétně týká degenerativních změn na bederních ploténkách páteře a podráždění šlach levého stehna v důsledku předchozích zranění,“ zveřejnila Kontaveitová v březnu špatnou diagnózu. „Léčím to speciálními cvičeními a fyzioterapií, s pomocí fyzioterapeutů Tomse Zvonkovse a Lauriho Otteho.“

Jak sama podotkla, z těchto problémů se nedokáže nikdy plně zotavit. Existuje ale možnost, že by při důsledném dodržování rehabilitačního plánu mohla tyto obtíže potlačit. „Je to něco, čeho se pravděpodobně nebudu moci nikdy zbavit. Ale dá se to, doufejme, ovládat natolik dobře, abych mohla dál hrát bez bolesti,“ dodala.

Kontaveitová momentálně figuruje mezi přihlášenými hráčkami pro turnaj WTA 1000 v Madridu. Na Mutua Madrid Open by tak měla absolvovat svůj turnajový comeback po téměř tříměsíční absenci.