Češky se na antukový souboj s Ukrajinou těší. Je to náš povrch, hlásí Vondroušová

- Jan Vojkůvka

České tenistky odcestovaly v sobotu do Turecka ke kvalifikačnímu utkání Billie Jean King Cupu proti Ukrajině. Ač je Ukrajina formálně domácím týmem, kvůli válce s Ruskem se bude hrát na neutrální půdě v Antalyi. V tamním areálu Megasaray Club Belek budou Češky plnit roli favoritek, a to i díky antukovému povrchu, na kterém v minulosti dosáhly velmi dobrých výsledků.

V Praze se před odletem sešly na on-line tiskové konferenci Barbora Krejčíková, Karolína Muchová, Markéta Vondroušová a debutantka Linda Nosková. Poslední členka týmu kapitána Petra Pály, Sára Bejlek, ještě v sobotu hrála finále turnaje ITF ve Splitu, v němž nakonec nestačila na domácí Würthovou, a do Turecka přicestuje po vlastní ose.

„V Turecku je hezky. Včera jsem všem z týmu psal, ať si přibalí něco teplejšího na večer, protože večer je chladno. Díval jsem se ale na počasí a přijde mi, že bude hezky,“ řekl pozitivně naladěn Petr Pála, jenž do Turecka odcestoval o něco dříve a čeká na přílet svých svěřenkyň.

Na ty čeká hned po přesunu aklimatizace a především trénink na tamních antukových dvorcích. Pro všechny, s výjimkou Bejlek, tím započne antuková část sezony. Češky se na tuto část sezony těší a zároveň věří, že s přechodem z dosavadních turnajů na betonech nebudou mít problém a využijí svých kvalit i v kvalifikaci BJK Cupu.

„Těším se na týden, kdy se budeme v Turecku připravovat v trochu lepším počasí, než panuje tady. Zatím jsme se připravovaly na antuce jen v hale,“ uvedla Karolína Muchová, pro kterou se jedná o čtvrtou nominaci k utkání v BJK Cupu.

Antuka je celkově oblíbeným povrchem Pálovy skvadry. Krejčíková je šampionkou Roland Garros, Vondroušová finalistkou pařížského grandslamu, Muchová dokázala loni porazit na antuce Marii Sakkariovou a zahrála si například finále pražského turnaje WTA na Spartě, Nosková je juniorskou šampionkou Roland Garros, Bejlek zase vyhrála v Paříži juniorský titul ve čtyřhře a ve dvouhře byla v semifinále... Češky jsou zkrátka na rudém podkladu velmi silné a není divu, že si před kvalifikací BJK Cupu věří.

„Je to náš povrch!“ glosovala Vondroušová a zhodnotila tak dokonale pocity všech svých spoluhráček i trenéra Pály.

„Změna z betonu je vždycky náročná. Je tam jiný pohyb, na čemž je potřeba pracovat. Oproti betonu jsou odskoky míčku nepravidelné a skáčou jinak. Na toto je potřeba se připravit, ale je to hodně o času a aklimatizování se,“ řekla k přechodu na antuku Krejčíková.

„V Miami to teď bylo docela rychlé, antuka je oproti tomu pomalejší, takže jsou delší výměny. Člověk si na to musí připravit také hlavu, že všechno nepůjde tak rychle. Musíme být připravené na to, že to bude makačka,“ doplnila ji Vondroušová.

„Holky se (v dětství) učily hrát na antuce, ale celkově je těžké proti našemu týmu vybírat povrch,“ uvedl Pála. „Holky umí hrát na všem a bude rozhodovat, jak se budou cítit. Vím, jak moc dobře hrají na antuce, což mi dodává sebevědomí.“

Svůj debut v BJK Cupu absolvuje osmnáctiletá Linda Nosková, momentálně 54. hráčka světového žebříčku. „Na svou premiéru se těším. Bude to pěkné a určitě si to užiju,“ usmívala se.

Český tým bude od pátku 14. dubna zápolit o postup na finálový turnaj proti Ukrajinkám, které budou sázet především na Martu Kosťukovou. Aktuálně 39. hráčka žebříčku WTA by měla vedle singlů nastoupit i do případného deblu spolu s Ljudmilou Kičenokovou. Do dvouhry je připravena rovněž Dajana Jastremská, která ale figuruje až na 134. místě světa. V sestavě kapitána Michaila Filimy je ještě Katarina Zavacká, členka třetí stovky žebříčku.