Denní menu, 8.4.2023: Bejlek finálový obrat nedotáhla. Kopřiva neuspěl v kvalifikaci Masters

- Redakce

V sobotu byla rozehrána kvalifikace prvního antukového Masters v Monte Carlu. Do akce se dostal i Vít Kopřiva, který nestačil na člena první stovky světa Alexeie Popyrina. Tomáš Macháč se po neustálém dešti konečně dočkal osmifinálového zápasu na turnaji ATP 250 v Houstonu. Utkání s Marcosem Gironem zvládl a za pár hodin nastoupil i do čtvrtfinále, kde už však nestačil na Yannicka Hanfmanna. Sára Bejlek na turnaji ITF v chorvatském Splitu prohrála finále s domácí Tarou Würthovou. Zdeněk Kolář titul ze čtyřhry na challengeru v Barlettě nevybojoval.

Češi v akci

Macháč v Houstonu dohrál ve čtvrtfinále
Tomáš Macháč (138.) odehrál v noci ze soboty na neděli českého času hned dvě utkání na turnaji ATP 250 v Houstonu, jehož program v předchozích dnech výrazně narušil déšť. Macháč nejprve zdolal Američana Marcose Girona (69.) dvakrát 6:4, přičemž oba sety rozhodl jediný brejk českého hráče. Po necelých třech hodinách pak Macháč vyrazil na kurt znovu, tentokrát ho čekalo čtvrtfinále proti Yannicku Hanfmanovi (134.). Tohle utkání mu však vůbec nevyšlo, německému tenistovi podlehl za hodinu a čtyři minuty hladce 2:6, 1:6.

Zápasům se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Kopřiva recept na člena první stovky nenašel
Český tenista Vít Kopřiva (149.), jenž se dostal do kvalifikace turnaje ATP Masters v Monte Carlu jako náhradník, nenašel recept na hru 95. hráče světa Alexeie Popyrina z Austrálie.

Do zápasu sice vstoupil výborně a získal na svou stranu první set, ale od stavu 3:3 ve druhé sadě uhrál už jen jeden gem. Po takřka dvou hodinách s Australanem padl 6:3, 3:6 a 1:6.

Bejlek první letošní titul nevybojovala
Sedmnáctiletá Sára Bejlek (169.) v chorvatském Splitu nedokázala v sobotním finálovém utkání dotáhnout své působení na turnaji do vítězného konce. V souboji s domácí nasazenou pětkou Tarou Würthovou (170.) prohrála po takřka dvou hodinách boje po setech 2:6, 6:3, 4:6.

Talentovaná Češka, která si vynutila rozhodující dějství, dokázala ve třetí sadě uskočit do vedení 2:1 s výhodou brejku. Würthová se ale okamžitým rebrejkem vrátila do hry, načež sama v osmé hře vybojovala vedení o jedno podání. Bejlek sice v devátém gemu prorazila soupeřce ještě jednou servis a snížila na 4:5, pak ale nedokázala udržet vlastní podání a finále tak prohrála.

I tak si česká hráčka vylepší své maximum ve světovém žebříčku, v němž by se měla objevit na 155. místě.

Kolář s Molčanovem titul v Barlettě nevybojovali
Zdeněk Kolář a Denys Molčanov na challengeru v italské Barlettě turnajový primát nevybojovali. Česko-ukrajinská dvojice našla přemožitele v domácích tenistech Jacopovi Berrettinim a Flaviovi Cobollim, se kterými prohrála 6:1, 5:7, 6:10.

Laboutková v Telde prohrála deblové finále
Takřka dvě hodiny bojovaly Aneta Laboutková a Španělka Claudia Hosteová Ferrerová v sobotním finále čtyřhry na turnaji ITF ve španělském Telde, titul však nezískaly. Třetí nasazené prohrály po setech 7:6(5), 3:6 a 8:10 s turnajovými dvojkami Španělkou Martou Gonzalezovou Encinasovou a Američankou Amy Zhuovou.

Hrdinková s Šebestovou se ve finále neprosadily
Denise Hrdinková s Ivanou Šebestovou nedotáhly svou cestu turnajem ITF v Antalyi až k zisku turnajové trofeje. V sobotním finále Češky nestačily na italsko-tureckou dvojici Virginii Ferrarovou a Aysegul Mertovou, se kterými prohrály 5:7, 4:6.

ATP/WTA

Rolex Monte-Carlo Masters (muži, MON, 5 779 335 EUR, antuka)
1. kolo kvalifikace
VÍT KOPŘIVA (149.) – Alexei Popyrin (AUS, 95.) 6:3, 3:6, 1:6

Fayez Sarofim & Co. U.S. Men's Clay Court Championship, Houston (muži, USA, 642 735 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (138.) – Yannick Hanfmann (GER, 134.) 2:6, 1:6

Osmifinále dvouhry
Marcos Giron (USA, 69.) – TOMÁŠ MACHÁČ (138.) 4:6, 4:6

Zápasům se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Challengery

Open Città della Disfida, Barletta (muži, ITA, 73 000 EUR, antuka)
Finále čtyřhry
J. Berrettini, Cobolli (ITA) – KOLÁŘ, Molčanov (UKR) 1:6, 7:5, 10:6

ITF World Tennis Tour

ITF Split Open (ženy, CRO, 40 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
SÁRA BEJLEK (169.) – Tara Würthová (CRO, 170.) 2:6, 6:3, 4:6

Antalya Series (ženy, TUR, 15 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
HRDINKOVÁ, ŠEBESTOVÁ – Ferrarová (ITA), Mertová (TUR) 5:7, 4:6

Gran Canaria Women´s TDC Series Pro I, Telde (ženy, ESP, 15 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
Hosteová (ESP), LABOUTKOVÁ – Gonzalezová (ESP), Zhuová (USA) 7:6(5), 3:6, 8:10