Houston má obrovský problém. Kvůli dešti se musí o víkendu stihnout čtyři kola dvouhry

- Jan Vojkůvka

Horší scénář pořadatele turnaje ATP v Houstonu potkat nemohl. Kvůli dešti, který je trápí prakticky už od úterý, museli neustále program posouvat a odkládat. Výsledkem je, že během soboty a neděli musí stihnout hned čtyři kola dvouhry a tři kola čtyřhry. Nahuštěný program znamená, že pokud by se mělo v Houstonu vše stihnout, pak případní finalisté dvouhry musí v sobotu i v neděli odehrát po dvou zápasech.

Úterní přeháňky v Houstonu nikoho příliš netrápily. Program kvůli nim ještě tolik narušen nebyl. Ovšem to, co se spustilo na tamní antukové dvorce ve středu, to už byl velký problém. Stále však řešitelný. Déšť se ovšem vrátil i ve čtvrtek, což už přidělalo pořadatelům velké vrásky. A jelikož se antuka v Houstonu proměnila v nepříjemné a klouzavé blátíčko také v pátek, muselo dojít k dalšímu odkladu.

Na podstatné části dvorců se navíc nacházely obrovské kaluže, kvůli nimž tyto kurty vypadaly z výšky jako močály s řadou zrádných rybníčků. Ne, v takových podmínkách se zkrátka nedalo hrát.

Pořadatelé alespoň jakž takž vysušili centrální kurt, aby nechali dohrát utkání prvního kola mezi Maxem Purcellem a Danielem Altmaierem, další program (osmifinále a čtvrtfinále) však odpískali.

Tento další odklad se týkal i Tomáše Macháče. Český tenista předvádí v Houstonu velmi kvalitní výkony, úspěšně prošel kvalifikací, pak zvládl i zápas prvního kola proti Jackovi Sockovi a připsal si už tři výhry bez ztráty setu. Na osmifinále s Marcosem Gironem, proti němuž chce zaútočit na nové osobní maximum na turnajích ATP, však musí stále čekat. Čeká přitom od čtvrtka. Už dvakrát byl jeho zápas posouván, aby nakonec byl odložen na další den.

Pořadatelé turnaje v Houstonu v pátek ujistili, že se turnaj stihne odehrát. „Chceme ujistit, že kurty máme v nejlepším možném stavu, aby se stihl celý turnaj tento víkend odehrát,“ napsalo vedení turnaje v prohlášení. I z toho důvodu se prý pořadatelé rozhodli, že se na blátivých dvorcích nebude v pátek osmifinále hrát.

Aby se turnaj ovšem stihl v neděli dohrát, musí pořadatelé doufat, že nebude pršet. Aktuální předpověď počasí naznačuje přeháňky, ne vytrvalý déšť, který je trápil v posledních dnech. To je určitě dobrá zpráva. O něco méně pozitivní je pak ale program, který na hráče v Houstonu čeká.

V sobotu by mělo být odehráno osmifinále a čtvrtfinále dvouhry a také čtvrtfinále a semifinále čtyřhry. V neděli pak zbytek turnaje. A to vše chtějí přitom stihnout na pouhých čtyřech dvorcích. O tom, že zápasy na antuce se mohou výrazně prodlužovat, asi nemá smysl hovořit...

Tomáš Macháč by měl osmifinále s Gironem zahájit ve 21 hodin na kurtu číslo 3. Pokud by uspěl, nastoupil by po půlnoci na centrální kurt k souboji s vítězem zápasu mezi Yannickem Hanfmannem a Tommym Paulem.