Těžký los pro Lehečku. V Monte Carlu narazí na světovou patnáctku

- Jan Vojkůvka

Jiří Lehečka se vrátil do Evropy a příští týden absolvuje svůj první antukový turnaj v této sezoně. Los k němu ale nebyl na Masters v Monte Carlu zrovna přívětivý. Hned v úvodní rundě ho totiž čeká světová patnáctka Frances Tiafoe.

Jednadvacetiletý Lehečka, který se po amerických Masters v Indian Wells a Miami, na kterých vybojoval celkem tři vítězství, posunul na 41. místo světa, má za sebou hodně vydařenou úvodní část sezony. V prvních měsících se blýsknul zejména senzačním postupem do čtvrtfinále na Australian Open, kde vyřadil hráče jako Bornu Čoriče, Camerona Norrieho či Felixe Augera-Aliassimeho. Nad síly českého mladíka byl až Řek Stefanos Tsitsipas.

Kromě úspěšné pouti úvodním grandslamem sezony se Lehečkovi nadmíru povedlo také vystoupení v katarském Dauhá, kde vybojoval postup do semifinále. Mimo to si zahrál osmifinále v Aucklandu a na zmíněných obřích turnajích Masters ve Spojených státech dokázal vyhrávat zápasy, v nichž byl papírovým favoritem. Takže ani na tamních dvorcích nikterak nezklamal.

Nyní čeká Lehečku přesun na oblíbenou antuku, na které toho zatím v kariéře odehrál nejvíce. Ostatně, na tomto povrchu vyhrál doposud všechny tři tituly z okruhu ATP Challenger Tour.

Prvním Lehečkovým turnajem po návratu do Evropy bude další tisícovka v Monte Carlu. Loni na tomto turnaji úspěšně prošel kvalifikací, ale v prvním kole byl nad jeho síly Belgičan David Goffin.

Letos kvalifikaci absolvovat nemusí, jelikož se dostal rovnou do hlavní soutěže. Los ale nebude mít vůbec jednoduchý. Čeká jej totiž světová patnáctka Frances Tiafoe. Američan sice není vyloženě antukář, když v mnohem větší oblibě má beton, ale už prokázal, že i na rudém povrchu dokáže uhrát velmi zajímavé výsledky. V minulé sezoně například vybojoval postup do finále na ATP v portugalském Estorilu.

Lehečku, jemuž by měl v Monte Carlu vypomáhat také Tomáš Berdych, nečeká tedy vůbec nic snadného. Pokud by první kolo zvládl, narazil by na vítěze zápasu mezi Benem Sheltonem a Grigorem Dimitrovem a čekal ho tedy další náročný zápas.