Siniakovou do Turecka nepustí zranění, v BJKC týmu ji nahradí Sára Bejlek

- Michal Hladký

Zranění zápěstí Kateřiny Siniakové si vyžádá delší pauzu, česká tenistka tak neodletí do Turecka na kvalifikaci Poháru Billie Jean Kingové proti Ukrajině. Její místo zaujme sedmnáctiletá Sára Bejlek, 169. tenistka světového žebříčku, která momentálně zápolí na turnaji ITF v chorvatském Splitu.

Kateřina Siniaková si obnovila zranění zápěstí na březnovém turnaji v Miami, kdy musela skrečovat utkání 1. kola proti domácí Claire Liuové. Bohužel světovou deblovou jedničku zdravotní indispozice nepustí ani na kvalifikaci Poháru Billie Jean Kingové proti Ukrajině, která se odehraje na neutrální půdě v tureckém Beleku. „Je mi moc líto, že moje zranění mi nedovoluje hrát, budu sledovat zpovzdálí a držet holkám moc palce!“ nechala se slyšet.

Kapitán Petr Pála na její místo povolal sedmnáctiletou Sáru Bejlek, která si tak odbude premiéru v seniorské reprezentaci. „Vůbec jsem to nečekala, je to pro mě obrovské překvapení, jsem ohromně šťastná. Reprezentovat byl odmalička můj tenisový sen, zápasy Fed Cupu jsem vždycky sledovala v televizi. Když jsem předloni přebírala v O2 areně při finále BJKC s týmem trofeje za juniorský turnaj, říkala jsem si v duchu, že to bych jednou chtěla zažít v dospělé reprezentaci,“ popsala své pocity z nominace Bejlek.

Mladičká Češka momentálně hraje na turnaji ITF v chorvatském Splitu, kde v pátečních odpoledních hodinách nastoupí do semifinále. „Kapitán se mi dovolal ve čtvrtek. V první chvíli mě vůbec nenapadlo, o co jde. Ozýval se mi, když jsem dosáhla nějakého úspěchu, ale přece mi nebude gratulovat, že jsem postoupila do semifinále. Když mě oslovil s nabídkou být s národním týmem v Beleku, ani vteřinu jsem nezaváhala a hned jsem vyhrkla, že bych byla strašně ráda.“

A nadšení vítězce čtyř singlových titulů na okruhu ITF rozhodně nechybí. „Hned jak dohraju chorvatský turnaj, druhý den jsem na místě. Ve Splitu jsme autem, pojedeme do Vídně a pak přeletíme do Turecka. Jsem připravená trénovat tak, jak bude tým potřebovat, klidně od rána do večera. Můj sen, který mám, že jednou nastoupím v reprezentaci, je nyní o kousíček blíž. Ale již nyní je to pro mě, mou rodinu i můj tým odměna za roky, které jsme s tenisem strávili,“ dodala.

„Čekali jsme, jak se zranění Kateřiny Siniakové vyvine. Je to velká ztráta pro tým, je nenahraditelná. Dokáže hrát s kýmkoliv čtyřhru, může nastoupit do singlu. Doplní nás Sára Bejlek, abychom vyrazili v pěti. Bude tam prostor na trénování a myslím si, že je to ideální pro mladé holky, které hrály skvěle v mládežnických týmových soutěžích, k nabrání cenných zkušeností. Věřím, že nás Sára dobře doplní a pořádně potrénuje. Doufejme, že už nás žádné další zranění nepotká,“ okomentoval situaci kapitán týmu Petr Pála.

Načež popsal, jak domluva s českou tenistkou probíhala. „Byla to velmi rychlá odpověď. Ale říkal jsem jí, ať nic neřeší a soustředí se hlavně na další zápas, aby ve Splitu hrála co nejdéle,“ usmíval se lodivod reprezentačního družstva.  

Kvalifikační utkání Poháru Billie Jean Kingové se v tureckém Beleku odehraje ve dnech 14. a 15. dubna. Sára Bejlek nebude jedinou českou debutantkou, tímto statutem se bude moct pyšnit také Linda Nosková. Hlavními oporami pak budou Barbora Krejčíková, Markéta Vondroušová a Karolína Muchová.