Životní výhra pro Zapatu Mirallese. Úspěšný přesun na antuku polské hvězdě nedopřál

- Michal Hladký

Polák Hubert Hurkacz svůj první letošní zápas na antuce nedotáhl do vítězného konce. Dvanáctý tenista světového žebříčku ve čtvrtečním osmifinále portugalského podniku Millennium Estoril Open nestačil na Bernabeho Zapatu Mirallese, jemuž podlehl za dvě hodiny a 27 minut po setech 7:6(7), 4:6 a 2:6. Španělský hráč se tak mohl radovat nejen z postupu, ale také ze své největší kariérní výhry.

Hubert Hurkacz zpravidla na turnajích své úvodní duely neprohrává. Naposledy se tak stalo v srpnu minulého roku, přičemž tehdy mu úspěšný vstup do tisícovky v Cincinnati překazil John Isner. Nyní na podniku kategorie ATP Tour 250 v portugalském Estorilu narazil na zkušeného antukáře Bernabeho Zapatu Mirallese.

A španělskému tenistovi se na oblíbeném povrchu podařilo vybojovat cenný skalp. Přitom utkání pro rodáka z Vratislavi, jenž měl v 1. kole volný los, nezačalo vůbec špatně. Už za stavu 3:3 se na servisu soupeře ujal vedení 40:0, avšak ani jeden brejkbol nevyužil.

Podání si tenisté drželi až do tiebreaku, ve kterém Hurkacz sice neproměnil při stavu 6:4 dva setboly, nicméně vypjatou koncovku si pohlídal a urval první sadu na svou stranu. Tu druhou rozhodla sedmá hra, kdy Zapata Miralles brejkl svého soka a ujal se vedení, které už nepustil.

Třetí set už byl zcela v režii španělského hráče. 43. tenista světového žebříčku dvouhry v důležitých momentech utkání zachoval chladnou hlavu, zvládl odvrátit jedenáct brejkbolů z dvanácti. Naopak Polákovi vzal podání z pěti možností hned čtyřikrát.

Bernabe Zapata Miralles si díky svému skvělému výkonu dokráčel pro nejcennější výhru kariéry, takhle vysoko žebříčkově postaveného hráče ještě nikdy neporazil. Na antuce ale pravidelně zatápí těm nejlepším, například na loňském French Open vyřadil ve 2. kole tehdejší světovou čtrnáctku Taylora Fritze.

Ve čtvrtfinále Millennium Estoril Open vyzve Španěl Miomira Kecmanoviče ze Srbska, finalistu letošního turnaje v Delray Beach.