Světová jednička znovu kritizuje. Tenis zmeškal příležitost a selhal, tvrdí Šwiateková

- Jan Vojkůvka

Světová jednička Iga Šwiateková uvedla, že tenis promarnil příležitost vyslat do ruské Moskvy silný signál tím, že neuvalil plošný zákaz na hráče z Ruska a jeho spojence Běloruska po invazi na Ukrajinu. Podle polské tenistky tím vedení světového tenisu zcela selhalo.

Jednadvacetiletá Iga Šwiateková se znovu pustila do kritiky hlavních představitelů světového tenisu. Zatímco loni její zášť mířila k funkcionářům ITF a WTA, kteří nesmyslně nahustili závěr sezony a nechali přední hráčky absolvovat ve dvou týdnech Turnaj mistryň a finálový turnaj BJK Cupu, nyní vzala svou kritiku ještě globálněji.

Polská hráčka je jednou z těch, které měly radost z odvážného kroku Wimbledonu a LTA, kteří v minulé sezoně zakázali účast ruským a běloruským tenistům na akcích ve Velké Británii. O to větší pro ni bylo překvapení, když byl tento zákaz v březnu zrušen a tenisté z těchto zemí budou moci na travnatých britských turnajích hrát pod neutrální vlajkou. Zároveň Polku rozezlelo doporučení Mezinárodního olympijského výboru, aby se Rusové a Bělorusové vrátili do sportovního dění i v ostatních sportech. Tenis byl doposud jedním z mála, který nijak výrazně hráče těchto států neomezoval.

„Po druhé světové válce také nemohli němečtí, japonští a italští sportovci nikde startovat a mám pocit, že taková věc by možná ruské vládě ukázala, že její jednání nemá smysl,“ řekla Šwiateková v rozhovoru pro BBC. Ruská ofenziva na Ukrajině navíc stále probíhá a podle Polky by k žádným úlevám nemělo docházet.

„Jsme jen sportovci, ale sport je docela důležitý a vždy byl používán k propagandě,“ upozornila Šwiateková. „Tenis mohl být od začátku o něco lepší ve svém přístupu, kdyby všem ukázal, že tenisté jsou proti válce. Tenis se ale tím směrem nevydal a teď už by to vůči ruským a běloruským hráčům bylo dost nespravedlivé, protože k takovému rozhodnutí mělo dojít před rokem,“ dodala s tím, že vedení tenisu zmeškalo příležitost k jakémukoliv činu a selhalo, když se pomyslný chléb začínal lámat.

Šwiateková v této sezoně vyhrála turnaj v katarském Dauhá a zahrála si finále v Dubaji. Po postupu do semifinále v Indian Wells se rozhodla vynechat další velkou tisícovku v Miami kvůli bolestem žeber, což jí způsobil silný kašel během jejího infekčního onemocnění. Na antukovou část sezony by ale měla být plně připravena.