VIDEO: Odflákl to? Ital dvěma chybami nohou daroval soupeři mečbol

- Jan Vojkůvka

Zahrát dvojchybu proti brejkbolu či mečbolu, to se občas stane. Obzvlášť, když tenista zariskuje druhé podání a pokusí se tím dostat soupeře pod tlak. To, co předvedl Ital Fabio Fognini ve středečním osmifinále v portugalském Estorilu, však svádí k tomu, že závěr zápasu se svým krajanem Marcem Cecchinatem zkrátka odkláfkl.

Kariéra pětatřicetiletého Fogniniho se nejspíš pomaličku blíží ke konci. Jeho výkony mají sestupnou tendenci, bývalá světová devítka je na chvostu první stovky a letos zkušený Ital vyhrál jen dva zápasy z deseti odehraných. Že jej ovšem letošní výkony příliš z míry nevyvádí, předvedl na probíhajícím turnaji v Estorilu.

Byť zvládl úvodní zápas a podruhé v sezoně prošel do druhého kola, jeho bojovnost, díky které vyhrál devět titulů na okruhu ATP, prakticky zmizela. Horkokrevný Ital, který proslul i tím, že se během zápasů hádal a prokazoval tím svůj zápal a vášeň pro hru, je nejspíš se svým osudem smířený.

A to dokonce natolik, že jej nedokázaly rozhodit ani dvě chyby nohou, kterých se dopustil při mečbolu Cecchinata!

Fognini podával na udržení se v utkání a vykřesání naděje, že by se ještě mohl pokusit o zvrat na returnu. V deváté hře třetího setu se však dopustil něčeho, co skoro svádí k myšlenkám, že koncovku prostě odflákl. Na jeho obranu je nutné poznamenat, že v průběhu utkání měl po pádu zdravotní obtíže, přesto však dokázal pokračovat až do onoho mečbolu, který nebyl adekvátně odehraný.

Při druhém mečbolu soupeře se dopustil chyby nohou a musel zahrát druhé podání. A i při něm se dopustil chyby nohou! V podstatě tak zaznamenal dvojchybu, ale stylem, který se nevidí každý den. A aby toho nebylo málo, vzal to hodně v klidu, v podstatě ho to vůbec nerozhodilo, naopak vypadal zcela bez zájmu. Asi nemá cenu zmiňovat, že v minulých letech by dost vehementně protestoval.

Fognini tak prohrál osmifinále s Cecchinatem 6:4, 3:6, 3:6 a pokud se nevybičuje k nějakému pořádnému výsledku, do konce dubna klesne někam ke 120. místu světa. A návrat do Top 100 bude s tímto přístupem takřka nesplnitelnou misí...