Velké ztráty pro Monte Carlo. Na antukové tisícovce budou chybět Nadal, Alcaraz i další hvězdy

- Marek Bartošík

Turnaj kategorie ATP Masters 1000 v Monte Carlu (9.–16. dubna) bude letos postrádat několik elitních tenistů. Pořadatelům se kvůli různým příčinám dosud omluvili Rafael Nadal, Carlos Alcaraz, Pablo Carreňo Busta, Félix Auger-Aliassime a Denis Shapovalov. V dějišti prvního antukového Masters roku se už naopak připravuje světová jednička Novak Djokovič, který si zatrénoval s Jiřím Lehečkou.

Pouhý týden po vyvrcholení Miami Open vypukne v nabitém kalendáři další tisícovka, a sice na antuce v Monte Carlu. Do Monaka tradičně zavítá mužská tenisová špička, jež ale bude oslabena o nejméně pět hvězdných jmen.

Organizátorům se omluvil jedenáctinásobný šampion Rafael Nadal, který stále nedoléčil zranění kyčle z letošního Australian Open, kde ve velkých bolestech dohrával zápas druhého kola s Mackenziem McDonaldem.

O triumf v Monte Carlu nezabojuje ani světová dvojka Carlos Alcaraz, jenž si v uplynulých týdnech a měsících připsal tituly v Indian Wells a Buenos Aires, finále v Riu de Janeiru a semifinále v Miami.

„Byl jsem na vyšetření u mého doktora Juanja Lópeze a bohužel nebudu moci začít antukovou část sezony v Monte Carlu. Trápí mě posttraumatická artritida v levé ruce a svalový diskomfort v páteři, a proto si musím před dalším programem odpočinout,“ uvedl na sociálních sítích devatenáctiletý Španěl.

Kromě Nadala a Alcaraze se z monacké tisícovky odhlásili také Pablo Carreňo Busta, Denis Shapovalov a Félix Auger-Aliassime (světovou sedmičku Augera-Aliassimeho bolí levé koleno). Ani jednomu ze zmíněné trojice se dosud v Monte Carlu nepodařilo projít do čtvrtfinále, v případě účasti by ale patřili k širšímu okruhu favoritů.

Hlavním adeptem na celkové vítězství bude při absenci Nadala a Alcaraze bezesporu Novak Djokovič, který už v Monaku triumfoval v letech 2013 a 2015. Pětatřicetiletý Srb v této sezoně získal tituly v Adelaide a na Australian Open, v Dubaji skončil v semifinále na raketě Daniila Medveděva. Djokovič následně nemohl startovat v Indian Wells ani Miami, protože není očkován proti covidu-19.

Přesto se v pondělí vrátil na první místo žebříčku ATP, kde najisto zůstane také po Masters v Monte Carlu. Poslední dva ročníky turnaje ovládl Stefanos Tsitsipas, z bývalých šampionů se představí ještě Stan Wawrinka (2014) a Fabio Fognini (2019). Ve startovní listině nechybí Jiří Lehečka, jenž už v Monte Caru pilně trénuje.