Z mála vytěžila maximum. Možná prostě už nebudu nikdy trénovat, smála se Kvitová

- Jan Vojkůvka

Cesta Petry Kvitové za titulem v Miami byla spanilá. Zkušená česká tenistka za celý turnaj ztratila jen jeden set a předváděla doslova vrcholný výkon. Oproti zápasům v Indian Wells, kde musela opravdu hodně bojovat o každé vítězství, to tentokrát byla jízda. A jak podotkla v rozhovoru pro WTA, pomohlo jí i to, že nemusela tolik trénovat!

Třiatřicetiletá Češka v sobotním finále porazila Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu po setech 7:6(14) a 6:2, čímž jí překazila šanci na zisk Sunshine Doublu. Zároveň tím přeťala její šňůru jedenácti výher a vybojovala na své konto 30. titul kariéry, jeden z největších. A po zásluze se vrátila do elitní světové desítky, ze které vypadla v roce 2021.

Jak přitom sama Kvitová poznamenala, triumf přišel zničehonic. Vždyť před cestou do Spojených států na turnaj v Indian Wells toho moc nenatrénovala a i při čekání na start akce v Miami trénovala jen lehce. Pokud by bylo rozhodnutí jen na ní, trénink by celkově ve svém programu hodně upozadila.

„Myslím, že pro trenéry je to se mnou těžké, protože se mnou na kurtu opravdu nemohou moc pracovat,“ usmívala se Kvitová v rozhovoru pro WTA. „Když mám pár dní volna, může se udělat spousta práce, ale nikdy nevíte, který den zrovna přijde, jestli to bude den jako zrozený na kávu nebo na práci,“ vyprávěla rozpustile Češka.

„Mám pocit, že je trochu těžké zjistit, kdy mám náladu do toho jít, nebo se potřebuji spíš trochu uvolnit. Se zkušenostmi, které jsem během kariéry nasbírala, a s vědomím, že i po dni volna mohu hrát velmi dobře, si mohu vzít volno a jen si trochu zacvičím,“ pokračovala Kvitová s tím, že tento přístup v ní udržuje vášeň k tenisu a bojovnost, kterou pak předvádí v zápasech.

„Pokud totiž hodně trénuji, tak mě tenis celkově unaví. Když pak jsem na kurtu, hru si asi tolik neužívám. Takže vlastně potřebuji nějaké volno, ne hrát každý den nebo být na kurtu tolik hodin. Potřebuji si poté užít samotný zápas,“ upozornila. „Možná prostě už nebudu nikdy vůbec trénovat a budu jen hrát zápasy,“ smála se Kvitová.

Pochopitelně hovořila trochu s nadsázkou. Vzhledem k věku ale musí najít správnou rovnováhu mezi dřinou a odpočinkem. „Během kariéry jsem samozřejmě hodně dřela. Pak jsem z toho byla úplně prázdná a vůbec jsem nemohla tenis hrát. Samozřejmě jsem to s různými trenéry zkoušela, ale prostě to tolik nefungovalo. Potřebuji čas si fyzicky i psychicky odpočinout,“ dodala světová desítka.