Medveděv vyzrál na Sinnera i pošesté a poprvé v kariéře vyhrál tisícovku v Miami

- Filip Lefenda

Vítězem prestižního podniku ATP 1000 v Miami se poprvé v kariéře stal Daniil Medveděv. Sedmadvacetiletý Rus přehrál ve finále za hodinu a 35 minut 7:5 a 6:3 Jannika Sinnera z Itálie, kterého porazil i v šestém vzájemném souboji. Na úrovni Masters triumfoval Medveděv popáté. Celkově pak na elitním okruhu zaznamenal už devatenáctou trofej, z toho čtvrtou v tomto roce.

Medveděv vyhrál na podání úvodních deset míčů v řadě. Poté ale začal vyrábět dvojchyby a pátou hru zápasu skrze pátou shodu prohrál. Ruský tenista nicméně ihned reagoval rebrejkem a vyrovnal na 3:3. Následně oba soupeři dominovali na servisech. Až do klíčového dvanáctého gemu, který Medveděv dokázal na příjmu opět ukořistit.

Zkraje druhého dějství si rodák z Moskvy vypracoval bleskové vedení 2:0. Ani tentokrát na potvrzení úvodního brejku nedošlo, jenže zdravotně indisponovaný Sinner klopýtl záhy na podání znovu. Brejk na 3:1 už Medveděv potvrdil, a byl tak na Floridě už jen krůček od zisku premiérového titulu.

Ve zbytku utkání si oba hráči drželi podání. Medveděv drama nepřipustil, italskému protivníkovi už na příjmu nedopřál příliš šancí a duel dopodával čistou hrou.

„Jsem opravdu šťastný, byl to těžký zápas. Pravděpodobně šlo o nejteplejší a nejvlhčejší den za dobu celého turnaje. Nebylo to jednoduché,“ komentoval Medveděv triumf v náročných podmínkách. „Stejně jako Jannik jsem se trápil, jen jsem se to snažil nedávat najevo,“ doplnil čerstvý šampion.

Po letošních triumfech v Rotterdamu, Dauhá a Dubaji ovládl již čtvrtý podnik v sezoně. Na úrovni ATP Masters 1000 získal pátý kariérní titul a celkově devatenáctý, přičemž všechny zapsal netradičně na různých akcích v odlišných městech.

„Takto velký titul jsem nezískal snad rok a půl. Na konci jsem byl trochu vyklepaný, takže pro mě bylo složitější podávat. Ale zvládl jsem to a zápas uzavřel,“ přiznal Medveděv, jenž si v pondělním vydání žebříčku polepšil o jedno místo na čtvrtou příčku. Z posledních 25 utkání nezvládl vítězně jediné – finále v Indian Wells se Španělem Alcarazem.

Sinner prohrál s Medveděvem i šestý vzájemný duel – po pěti střetnutích v halách tentokrát poprvé na venkovním tvrdém povrchu. Poražený finalista, jenž se v Miami blýskl mimo jiné semifinálovým vyřazením světové jedničky Alcaraze, vyrovnal posunem z jedenácté na devátou pozici dosavadní kariérní maximum.

Miami Open presented by Itaú (USA, 17 600 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Jannik Sinner (ITA, 11.) – Daniil Medveděv (5.) 5:7, 3:6