Sunshine Double nevybojuje a přijde o post světové jedničky! Alcaraz padl po třech hodinách se Sinnerem

- Jan Vojkůvka

Velkou bitvu spolu svedly hvězdy nastupující generace v semifinále turnaje ATP Masters v Miami. Devatenáctiletý Carlos Alcaraz, jenž se po triumfu v Indian Wells vyhoupl do čela světového žebříčku, tentokrát na o dva roky staršího Jannika Sinnera nevyzrál a padl po tříhodinové řeži 7:6(4), 4:6, 2:6. Kvůli tomu o pozici prvního hráče světa znovu přijde.

Alcaraz, který po doléčení zdravotních obtíží, jež jej připravily o začátek sezony, prožíval doposud bezvadný rok. Na všech třech odehraných turnajích se prodral do finále a dvakrát z toho byl titul. V Indian Wells si dokonce dokráčel pro trofej bez ztráty setu. A zaslouženě se posunul do čela světového žebříčku, byť to až tak fér k dosavadní světové jedničce nebylo, jelikož Novak Djokovič nesměl na amerických turnajích startovat.

Na čtvrtém letošním turnaji v Miami si Alcaraz dělal velký zálusk na další titul. Znamenalo by to totiž zkompletování prestižního Sunshine Doublu (vítězství v Indian Wells i Miami, pozn. redakce) a udržení postu prvního hráče světa. Jenže nad síly španělského mladíka byl Jannik Sinner, kterého přitom před dvěma týdny v IW rovněž v semifinále porazil 2:0 na sety.

Zatímco experti hovoří o vznikající rivalitě mezi oběma mladíky (Alcaraz vede ve vzájemné bilanci 4-3, pozn. redakce), samotní hráči to potvrzují při vzájemných soubojích i na kurtu. I v Miami se totiž jednalo o přehlídku skutečně kvalitního tenisu. Vítěz ale mohl být jen jeden a nakonec se jím stal jedenáctý hráč světa a finalista z Miami z roku 2021.

Alcaraz se dostal do problémů už v prvním setu, kdy prohrával 1:4, povedlo se mu ale vrátit do hry brejkem v sedmém gemu a pak dokonce mohl ve dvanácté hře podávat na vítězství. Setbol však neproměnil, servis neudržel a muselo se jít do tiebreaku. V něm Španěl otočil pěti body v řadě z 2:4 na 7:4.

Místo toho, aby vydřeného vítězství v první sadě využil k vytvoření tlaku na Sinnera, tak hned zkraje druhého setu znovu přišel o podání. Ač se Alcarazovi povedlo následně srovnat na 2:2, klíčovým se ukázal být až osmý gem. V něm si Španěl vypracoval dva brejkboly, které byly také jakési mini-mečboly. Kdyby totiž jeden z nich proměnil, mohl jít podávat na vítězství v utkání. Jenže neproměnil žádný a hned v dalším gemu přišel čistou hrou o vlastní podání.

Sinner, jenž následně potvrdil brejk na servisu, si vynutil rozhodující třetí set a v něm už byl nezastavitelný. Znovu prorazil Alcarazovi podání hned v prvním gemu a své vedení pak navýšil dalším brejkem v sedmé hře. Duel pak v osmé hře dotáhl do vítězného konce hned při prvním mečbolu.

Jednadvacetiletý Ital, který má na kontě už sedm titulů z okruhu ATP a letos triumfoval na halové akci v Montpellieru, se ve finále utká s Rusem Daniilem Medveděvem. Světová pětka má úctyhodnou formu, když se probojovala do svého pátého finále v řadě a bude pro Sinnera hodně náročnou překážkou.

A Alcaraz? Ten po semifinálové porážce přišel nejen o možnost zkompletovat Sunshine Double, ale také o post světové jedničky. Na první místo se v pondělním vydání žebříčku vrátí před začátkem antukové části sezony Novak Djokovič, který započne svůj 381. týden na čele.