Ukrajinská vláda nařídila bojkot soutěží s Rusy a Bělorusy. Bude ovlivněn i tenis?

- Jan Vojkůvka

Ukrajinští sportovci se nesmí zúčastnit žádných akcí, na kterých budou startovat také sportovci z Ruska a Běloruska. Nařízení o bojkotu vyhlásila tento týden ukrajinská vláda prostřednictvím ministra kabinetu ministrů Oleha Němčinova. Jedná se o reakci na doporučení Mezinárodního olympijského výboru, aby došlo k návratu ruských a běloruských sportovců do sportovních soutěží. Ovlivní však nařízení o bojkotu také tenis?

Ukrajinská vláda se odhodlala nařídit bojkot sportovních soutěží s Rusy a Bělorusy poté, co MOV v úterý vydalo doporučení, aby mezinárodní sportovní federace umožnily ruským a běloruským sportovcům návrat do soutěží.

Toto doporučení bylo pod palbou kritiky od samého počátku, kdy se před několika měsíci o něm teprve začalo uvažovat. Vzhledem k tomu, že válečný konflikt na Ukrajině nadále probíhá, je podle mnohých vrcholem cynismu umožnit Rusům a Bělorusům startovat v mezinárodních soutěžích, jelikož se jedná o agresory (v případě Běloruska jde o přímého podporovatele invaze).

Ukrajinská vláda s reakcí na doporučení příliš dlouho neotálela a vyhlásila bojkot všech mezinárodních soutěží včetně kvalifikačních akcí na olympijské hry do Paříže 2024. „Padlo protokolární rozhodnutí, abychom se účastnili pouze kvalifikačních soutěží, kde nejsou Rusové,“ řekl směrem k olympijským kvalifikacím Němčinov, přičemž si je vědom, že někteří Ukrajinci kvůli tomu přijdou o možnost na olympiádě startovat.

Bojkot by se ale neměl týkat jen olympijských kvalifikací, nýbrž všech akcí, na kterých budou startovat ruští a běloruští sportovci. Přesto je důraz kladen především s ohledem na olympijské hry v Paříži, které se budou konat příští rok. Ukrajina totiž velmi vážně zvažuje bojkot i samotných Her.

Pokud by se ukrajinští sportovci přece jen soutěží společně s Rusy a Bělorusy účastnili, mohlo by to vést k tomu, že by byl příslušným svazům odebrán národní status.

Jak ale nařízení o bojkotu zasáhne tenis? To v tuto chvíli není jisté. Turnaje ATP, WTA a ITF totiž plynou vlastním životem a od počátku invaze Ruska na Ukrajinu v únoru 2022 spolu na jednotlivých akcích hrají Ukrajinci, Rusové i Bělorusové. Týmy Ruska a Běloruska pouze nesmí startovat v týmových soutěžích, na samotných turnajích pak mohou tenisté těchto zemí hrát pod neutrální vlajkou.

Ačkoliv se nařízení ukrajinské vlády o bojkotu týká všech sportovních akcí, mohou existovat určité výjimky. Jednu z výjimek může mít právě tenis, kde se od začátku války nezměnilo prakticky nic. Ačkoliv v posledních týdnech rostě napětí i na tenisových turnajích a Ukrajinci si po zápasech s Rusy často nepodávají ruce, s výjimkou loňského Wimbledonu a dalších britských turnajů nedošlo k žádnému omezení startů pro hráče z Ruska a Běloruska.

Pokud by bojkot platil i pro standardní tenisové turnaje, znamenalo by to, že by Ukrajinci mohli startovat jen na turnajích, na které není přihlášen žádný ruský nebo běloruský tenista. A takových moc není...

Nařízení o bojkotu ale zatím příliš vliv na obsazení turnajů nemá. Například na akci WTA v Charlestonu jsou nadále přihlášeny dvě ukrajinské hráčky a osm tenistek z Ruska a Běloruska. K odhlášení Eliny Svitolinové a Anheliny Kalininové prozatím nedošlo. A pokud ani nedojde, bude to jedině dobře.