Denní menu, 1.4.2023: Kvitová je šampionkou v Miami! Hindová a Menšík prošli do finále na ITF

- Redakce

Petra Kvitová získala svůj první titul z turnaje WTA 1000 v americkém Miami a celkově již 30. ve své bohaté kariéře, když ve velkém stylu porazila soupeřku z Kazachstánu Jelenu Rybakinovou 7:6(14), 6:2. V sobotu rovněž odstartovaly kvalifikace antukových turnajů ATP. V americkém Houstonu se představil Tomáš Macháč, který uspěl v souboji s Argentincem Olivierim. V portugalském Estorilu uhrál Dalibor Svrčina proti Maďarovi Mate Valkuszovi jen dva gemy. Vít Kopřiva v italském Sanremu padl ve dvou setech se 108. hráčem světa Lucou van Asschem. Jiří Barnat a Filip Duda vyhráli turnaj ITF v Trnavě, kde se do finále dvouhry v sobotu prokousal Jakub Menšík. Finále v Antalyi vybojovala rovněž Denisa Hindová.

Češi v akci

Kvitová v Miami přemohla Rybakinovou a slaví titul!
Petra Kvitová (12.) porazila ve finále turnaje WTA 1000 v Miami Jelenu Rybakinovou (7.) z Kazachstánu 7:6(14), 6:2 a slaví první titul z tisícovky od roku 2018, kdy uspěla v Madridu.

V prvním setu se Kvitová dostala díky brejku v deváté hře do vedení 5:4, set ale při svém podání uzavřít nedokázala. První sadu tak rozhodnul až tiebreak, který byl mimořádně dramatický. Česká tenistka ho nakonec vyhrála 16:14, když využila svůj pátý setbol, přičemž sama jich stejný počet odvrátila.

Do druhého setu vlétla Kvitová ve velkém stylu a hned při první příležitosti Rybakinové sebrala servis. Tento náskok už nepustila. Zápas uzavřela při podání své soupeřky, když využila hned svůj první mečbol.

Díky triumfu v Miami se Kvitová vrátí do první desítky světového žebříčku, bude jí patřit právě desátá pozice.

Svrčina se v kvalifikaci v Estorilu neprosadil
Dvacetiletý Dalibor Svrčina (187.) prohrál v sobotu svůj šestý zápas v řadě. V úvodním kole kvalifikace antukového turnaje ATP v portugalském Estorilu podlehl Maďarovi Mateovi Valkuszovi (238.) 0:6, 2:6, když si za celý zápas udržel jen jednou servis a jednou se prosadil na returnu.

Český tenista naposledy vyhrál utkání v polovině února, kdy prošel do osmifinále challengeru v indickém Čennaí. Od té doby prohrál pět zápasů na challengerech a nyní také první na okruhu ATP. Do sezony přitom vstoupil výborně, na Australian Open prošel kvalifikací a dokonce zvládl i utkání prvního kola hlavní soutěže, když vyřadil favorizovaného Jaumeho Munara.

Zisk bodů do žebříčku ATP je pro Svrčinu v nadcházejících týdnech klíčové. V dubnu a květnu totiž bude obhajovat dvě challengerová finále z Prahy a Prostějova a také semifinále z Ostravy. Dohromady čeká českého mladíka během následujících dvou měsíců obhajoba 156 bodů.

Kopřiva si finále v Sanremu nezahraje
V semifinále challengeru v italském Sanremu skončila pouť turnajem pro Víta Kopřivu (165.). Český tenista, jenž postupem do semifinále vyrovnal své letošní maximum z turecké Antalye, prohrál v sobotním utkání s Francouzem Lucou van Asschem (108.) po necelých dvou hodinách 6:7(4), 2:6.

V prvním setu se povedlo Kopřivovi všechny ztráty servisu napravit úspěchy na returnu, pak mu ale utekla rozhodující zkrácená hra. Do druhé sady vstoupil český hráč podobně, když předvedl zkraje dějství úspěšný rebrejk po ztrátě podání, ale od stavu 2:2 prohrál čtyři hry v řadě a s turnajem se musel rozloučit.

Barnat s Dudou vyhráli třetí společný titul
Jednadvacetiletý Jiří Barnat a o tři roky starší Filip Duda slaví zisk třetího společného titulu. Čeští tenisté, kteří spolu loni i letos slavili vítězství v egyptském Šarm aš-Šajchu, si tentokrát podmanili pětadvacítku ve slovenské Trnavě, což je jejich největší titul v kariérách.

V sobotním finále porazili v dramatickém klání nasazené jedničky Szymona Kielana z Polska a Davida Pichlera z Rakouska 1:6, 6:3, 10:7.

Menšík prošel do prvního letošního finále
Jakub Menšík (390.) dokázal na turnaji ITF ve slovenské Trnavě projít do svého prvního letošního finále. Vítěz už čtyř trofejí na okruhu ITF si v sobotním semifinále poradil s Turkem Yankim Erelem (473.), kterého porazil 7:6(4), 7:6(5).

Stále teprve sedmnáctiletý Menšík, který plní na trnavské pětadvacítce roli pátého nasazeného, se v nedělním finále utká s turnajovou šestkou Karlem Fribergem (437.) ze Švédska.

Hindová ztratila pouze dvě hry. Zahraje si ve finále
Denisa Hindová (622.) potvrdila na turnaji ITF v turecké Antalyi roli velké favoritky. V semifinále přejela Němku Anne Schaeferovou (867.) za 85 minut po setech 6:0, 6:2 a zahraje si o svůj premiérový singlový titul.

V nedělním utkání na ni ovšem čeká turnajová jednička Žibek Kulambajevová (446.), která plní v Antalyi roli největší favoritky celého turnaje.

ATP/WTA

Miami Open presented by Itaú (USA, 17 600 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Jelena Rybakinová (7.) – PETRA KVITOVÁ (12.) 6:7(14), 2:6

Fayez Sarofim & Co. U.S. Men's Clay Court Championship, Houston (muži, USA, 642 735 USD, antuka)
1. kolo kvalifikace
Genaro Alberto Olivieri (ARG, 210.) – TOMÁŠ MACHÁČ (143.) 0:6, 3:6

Millennium Estoril Open (muži, POR, 562 815 EUR, antuka)
1. kolo kvalifikace
Mate Valkusz (HUN, 238.) – DALIBOR SVRČINA (187.) 6:0, 6:2

Challengery

Sanremo Tennis Cup (muži, ITA, 145 000 EUR, antuka)
Semifinále dvouhry
Luca van Assche (FRA, 108.) – VÍT KOPŘIVA (165.) 7:6(4), 6:2

ITF World Tennis Tour

1st M25 Empire Men's Indoor 2023, Trnava (muži, SVK, 25 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
Yanki Erel (TUR, 473.) – JAKUB MENŠÍK (390.) 6:7(4), 6:7(5)

Finále čtyřhry
Kielan (POL), Pichler (AUT) – BARNAT, DUDA 6:1, 3:6, 7:10

Antalya Series (ženy, TUR, 15 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
Anne Jr. Schaeferová (GER, 867.) – DENISA HINDOVÁ (622.) 0:6, 2:6