Zelená pro Rusy a Bělorusy! Wimbledon jim umožní startovat, ale jen při splnění podmínek

- Michal Hladký

Po roce nebudou na travnatém grandslamu chybět ruští a běloruští tenisté. Organizátoři Wimbledonu se na tom shodli s britskou vládou a Britskou tenisovou asociací. V pátečním prohlášení se ovšem nachází několik podmínek, které musí sportovci ze zmíněných zemí splnit, aby se mohli zúčastnit turnaje ve vyhlášeném All England Clubu.

Rok uplynul jako voda a organizátoři Wimbledonu znova stanuli před složitou volbou – povolit, či nepovolit na turnaji účast ruským a běloruským tenistům? Vloni jim vystavili jasnou stopku, a to v reakci na invazi Ruska na Ukrajinu. Do akce se kvůli tomu nedostali jedni z největších favoritů, a to Andrej Rubljov, Daniil Medveděv, Viktoria Azarenková, Aryna Sabalenková nebo Darja Kasatkinová.

Uvedené rozhodnutí tehdy tvrdě odsoudily hlavně hráčské asociace ATP a WTA. A znemožnění startu sportovců z uvedených států nenechaly bez razantní odpovědi, jež měla pravděpodobně zásadní vliv na letošní změně přístupu pořadatelů ke kontroverznímu pravidlu. Asociace se totiž před rokem rozhodly, že tenisté nezískají za 135. ročník turnaje body do jednotlivých žebříčků.

„U některých řídicích orgánů v tenise došlo k silnému zklamání z postoje, který loni zaujaly All England Club a Britská tenisová asociace. Pokud by se situace z předchozího ročníku opakovala, poškodila by zájmy hráčů, fanoušků, turnaje a celého britského tenisu,“ stojí v prohlášení Wimbledonu, které evidentně odkazuje právě na fakt, že tenisté neměli vloni možnost bojovat o cenné body.

Povolení startu ruským a běloruským sportovcům na travnatém grandslamu ale má svůj háček, tenisté totiž musí splnit několik podmínek. Jejich účast nesmí být finančně podpořena ruským či běloruským státem, a to ani firmami napojenými na režimy těchto zemí. Také budou startovat pod neutrální vlajkou a nesmí veřejně propagovat ruskou invazi na Ukrajinu.

„Bylo to neuvěřitelně obtížné rozhodnutí. Nadále zcela odsuzujeme nezákonnou ruskou invazi a naše bezvýhradná podpora zůstává lidu Ukrajiny,“ stojí dále v oficiálním stanovisku na webu Wimbledonu.

Hlavní soutěž turnaje započne 3. července, finále mužské dvouhry je pak naplánováno na 16. července. Loňská prvenství obhajují Srb Novak Djokovič a Kazachstánka Jelena Rybakinová.