Čtvrtfinálové prokletí prolomeno! Konečně, ulevila si po dlouhém čekání Kvitová. Teď ji čeká tréninková parťačka

- Filip Lefenda

Petra Kvitová porazila na prestižním podniku WTA 1000 v Miami 6:4, 3:6 a 6:3 Jekatěrinu Alexandrovovou z Ruska a vylepšila na Floridě své turnajové maximum, když na čtvrtý pokus poprvé přešla přes čtvrtfinále. V dalším kole si dvojnásobná wimbledonská šampionka zahraje už pojedenácté v kariéře se Soranou Cirsteaovou z Rumunska.

Dramatické utkání nabídlo ve všech setech po jednom ztraceném podání. V tom prvním Kvitová na servisu zcela dominovala. Na příjmu pak v úvodním gemu promarnila dva brejkboly, o dvě hry později už se ale poprvé radovala. Sadu pak mohla zakončit už za stavu 5:3 na returnu, kdy měla další dvě možnosti. Nakonec tak učinila až v dalším gemu na podání, který získala suverénně čistou hrou.

Ve druhém dějství se jistota na servisu začala vytrácet. Maratonský čtvrtý gem ještě rodačka z Bílovce skrze čtyři odvrácené brejkboly zachránila, o dvě hry později už jí ale Alexandrovová poprvé (a naposledy) servis vzala.

Duel tak postupně dospěl do rozhodujícího dějství, před nímž si česká favoritka vyměnila žlutý trikot za bledě modrý. Kvitová za stavu 3:3 odvrátila brejkbol, aby následně na příjmu učinila ziskem soupeřčina servisu rozhodující krok k vítězství.

„Konečně jsem zde postoupila přes čtvrtfinále. Jsem opravdu šťastná, že se mi to podařilo. Bylo to velmi těžké utkání. Dva dny jsme na něj musely čekat kvůli dešti. Káťu znám a vím, jak hraje. Parádně servírovala. Ve druhém setu se chytla. Ten třetí byl o pár balonech. Snažila jsem se soustředit na svůj servis a počkat si na šanci. Ta přišla. Jsem ráda, že jsem postoupila,“ hodnotila Kvitová 2 hodiny a 12 minut rodící se triumf.

O finále si zahraje už pojedenácté v kariéře s dobře známou Soranou Cirsteaovou, s níž má aktivní bilanci 6:4. Rumunka, jíž patří ve světovém pořadí až 74. pozice, dosud překvapivě neztratila v Miami ani sadu. Po výhrách nad Češkami Muchovou a Vondroušovou zaskočila v minulém kole rovněž světovou dvojku Bělorusku Sabalenkovou. „Pravidelně mě vyřazuje na grandslamech. Opět to nebude jednoduché. Zase si budu muset trpělivě počkat na své příležitosti. Před turnajem jsme spolu trénovaly. Jsem ráda, že se dostala tak daleko. Už se na zápas moc těším,“ vzkázala Kvitová směrem k nadcházejícímu duelu.

Ten se na centrálním dvorci uskuteční v pátek od 21 hodin. Na vítězku již čeká ve finále Jelena Rybakinová z Kazachstánu, jež zdolala 7:6(3) a 6:4 domácí Jessicu Pegulaovou, a po triumfu v Indian Wells je tak už jen jeden krůček od zisku ceněného „Sunshine Doublu“.

Miami Open presented by Itaú (USA, 17 600 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále ženské dvouhry
Jekatěrina Alexandrovová (18.) – PETRA KVITOVÁ (12.) 4:6, 6:3, 3:6