Evropské tenisové ceny: Český tenisový svaz slaví další velký úspěch

- Marek Bartošík

Česká republika výrazně uspěla při udílení evropských tenisových cen za rok 2022! Na 49. výroční valné hromadě evropské federace Tennis Europe v Barceloně triumfoval český tenis podruhé v řadě mezi juniory, v hlavní kategorii skončil na výborném druhém místě hned za první Itálií a před třetím Španělskem. Obhájil tak výsledky za sezonu 2021 a v silné kontinentální konkurenci předstihl i takové velmoci, jako jsou Francie, Německo, Velká Británie nebo Švýcarsko. „Naše umění je pro ostatní federace zázrak. I když máme daleko nižší rozpočet než jiné státy, dokážeme je předskočit a být na tom lépe zejména v mládeži,“ liboval si prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Výsledky evropských tenisových cen za rok 2022 potvrdily, že Česká republika patří mezi velmoci bílého sportu. Češi znovu ovládli juniorskou kategorii a mezi profesionály byli třetí za Španělskem a Itálií.

„Český tenisový svaz je jednou z nejlepších federací nejen v Evropě, ale i na celém světě. A není do klišé. Každý se ptá, jak můžeme jako taková malá zemička s takovým přístupem k finančním zdrojům udělat tolik skvělé práce. Naše umění je pro ostatní federace zázrak. I když máme daleko nižší rozpočet než jiné státy, jako je třeba Francie, dokážeme je předskočit a být na tom lépe zejména v mládeži,“ řekl Tenisovému světu prezident Českého tenisového svazu a Tennis Europe Ivo Kaderka.

V historii evropských ocenění má Česká republika velmi silnou pozici. Junioři získali první trofej ještě za Československa v roce 1991, ve stejné kategorii zvítězili také v letech 1995, 1999, 2001, 2018, 2021 a 2022 (za rok 2020 se ceny kvůli covidu neudílely).

„V juniorech jsme o dva parníky přede všemi, máme tam naprosto jedinečný a nejpropracovanější systém. Naše největší investice vždycky šly a budou chodit do mládeže a juniorů a do desítek menších mezinárodních turnajů pro začínající české reprezentanty a reprezentantky,“ vysvětlil Kaderka.

Mezi profesionály byli čeští tenisté a tenistky nejlepší v letech 2012–2015, tedy čtyřikrát za sebou. V hlavní kategorii se Česká republika radovala jednou, a to v památné sezoně 2012, kdy české týmy ovládly Davis Cup i Fed Cup (nyní Billie Jean King Cup).

Evropské tenisové ceny se udílejí od roku 1991, jejich výsledky se odvíjejí například od světových žebříčků (ATP, WTA, ITF) a nejrůznějších týmových soutěží včetně Davis Cupu a Billie Jean King Cupu.