Zázračný vzestup Cirsteaové? Rumunka září i díky spolupráci s grandslamovým vítězem

- Marek Bartošík

Další velká jízda Aryny Sabalenkové do finále se nekoná! Světové dvojce vystavila ve čtvrtfinále Miami Open stopku rumunská senzace Sorana Cirsteaová (74.) po setech 6:4 a 6:4. Dvaatřicetiletá Rumunka, spoléhající na rady někdejšího šampiona Australian Open Thomase Johanssona, porazila už po devatenácté v kariéře členku Top 10, poprvé ale vyzrála i na hráčku z Top 2.

Už na nedávné tisícovce v Indian Wells se Soraně Cirsteaové dařilo skvěle. Přes francouzskou hvězdu Caroline Garcíaovou prošla na tzv. „pátém grandslamu“ poprvé až do čtvrtfinále, kde ji zastavila světová jednička Iga Šwiateková.

A na Floridě se vede bývalé 21. tenistce žebříčku ještě lépe. Nejenže zopakovala výhru nad světovou čtyřkou Garcíaovou, ale navrch přidala výhry nad Karolínou Muchovou, Markétou Vondroušovou a Arynou Sabalenkovou. Na cestě do svého druhého semifinále na akci kategorie WTA 1000 neztratila ani set!

„Věděla jsem, že to bude opravdu těžký zápas. Aryna hraje velmi tvrdé údery, takže jsem věděla, že musím vydržet. Se svým výkonem jsem velmi, velmi spokojená,“ radovala se Cirsteaová, jež si zahraje semifinále na tisícovce poprvé od Toronta 2013.

Tehdy postoupila v Kanadě až do finále, v němž podlehla Sereně Williamsové 2:6 a 0:6. „Domnívám se, že lidi rádi počítají věk, roky a výsledky, ale já tohle nikdy nedělám. Starám se jen o své věci, tvrdě pracuji a věřím své hře,“ zmínila Cirsteaová.

Zkušené Rumunce pomáhá k velkým úspěchům na prestižních turnajích ve Spojených státech také švédský trenér Thomas Johansson, s nímž začala spolupracovat na konci loňského roku. Začátek nové sezony sice měla Cirsteaová rozpačitý, když vyhrála jen čtyři z deseti utkání, v Indian Wells a Miami se ale rozjela.

„Díky němu jsem na kurtu chytřejší,“ chválila svého trenéra Cirsteaová. „On umí skvěle číst hru a také soupeřky. Vždy jsem měla potřebné údery, ale někdy jsem určité věci neviděla. S naší spoluprací jsem opravdu spokojená,“ doplnila na adresu šampiona Australian Open 2002 a semifinalisty Wimbledonu 2005.

Cirsteaová si postupem do semifinále vysloužila výrazné zlepšení v žebříčku WTA, kde má nyní jistý skok ze 74. na 41. příčku. A pokud by zvládla i další utkání proti lepší z dvojice Petra Kvitová, Jekatěrina Alexandrovová, vrátila by se dokonce do Top 30.