Základní skupiny Davis Cupu: Těžký los! Češi zavítají do Valencie, čekají je hlavně favoriti

- Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO – Rozlosování základních skupin Davis Cupu 2023 je na světě! Česká republika se představí v základní skupině C, která se odehraje ve španělské Valencii. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila se utkají v termínu 12.–17. září s domácím Španělskem, Srbskem a Jižní Koreou. „Pojedeme se tam porvat, překvapivých výsledků v Davis Cupu už bylo hodně,“ hlásil pro česká média Navrátil.

Další velká výzva čeká v polovině září na partu kolem Jiřího Lehečky a Tomáše Macháče. Český daviscupový tým změří v základní skupině C síly s tradičně silným Španělskem, kvalitním Srbskem a Jižní Koreou, jež se překvapivě kvalifikovala na úkor Belgie.

„Los je určitě těžký, horší už to skoro být nemohlo, ale nikdo neví, co bude v září po US Open. Budu jenom rád, pokud kluci budou zdravotně v pořádku. Pojedeme se tam porvat, překvapivých výsledků v Davis Cupu už bylo hodně. Bude rozhodovat momentální sportovní forma,“ řekl pro česká média nehrající kapitán Jaroslav Navrátil.

„Jirka Lehečka hraje velice dobře, teď potrénuje, než začne antuková sezona. Naopak Tomáš Macháč měl bohužel po příletu do Ameriky horečku, takže první turnaj (v Indian Wells) nehrál a na druhém turnaji (v Miami) prohrál ve finále kvalifikace. Věřím ale tomu, že jeho výsledky se zlepší, že bude mít více odehraných zápasů a že se budou zlepšovat i další kluci,“ přeje si Navrátil.

„Je to velice přísný los, ale Davis Cup je soutěž, kde se odehrávají často velmi zajímavé a svérázné sportovní události. Jirka Lehečka může dnes porazit každého a Tomáš Macháč při dobré konstelaci také. Jedeme se poprat s nepříznivým a těžkým losem a všechny překvapit. Je skvělé, že český mužský tenis je mezi 16 nejlepšími týmy světa,“ uvedl pro Tenisový svět prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Největším favoritem skupiny budou domácí Španělé, kteří mají ve svých řadách světovou jedničku Carlose Alcaraze, dvaadvacetinásobného grandslamového šampiona Rafaela Nadala (13.), člena Top 20 Pabla Carreňa Bustu (17.) či velmi zkušeného Roberta Bautistu Aguta (28.).

Za Srbsko by mohl nastoupit dlouholetý první hráč žebříčku Novak Djokovič (2.), druhým nejlepším srbským tenistou je podle rankingu Miomir Kecmanovič (35.). Jihokorejci jsou ze skupiny C papírově nejslabší, jejich největší hvězdou je Soon-woo Kwon (75.).

Česká reprezentace si zajistila účast na finálovém turnaji díky únorové výhře v kvalifikaci na půdě Portugalska. Dva nejlepší týmy z každé skupiny postoupí do vyřazovací fáze (od čtvrtfinále), která se bude konat ve španělské Málaze od 21. do 26. listopadu.

„Důležité bylo, že jsme prošli kvalifikací s Portugalskem. Kluci předvedli, že na to mají, a svými výkony potvrdili, že jsme na vzestupu. Teď si to pojedeme užít a uděláme všechno pro to, abychom byli úspěšní. Zkušenosti, které si kluci přinesou z Valencie, jim pomůžou do budoucna,“ doplnil kapitán Navrátil.

Základní skupiny Davis Cupu 2023:
Skupina A (Boloňa): Kanada, Itálie, Švédsko, Chile
Skupina B (Manchester): Austrálie, Velká Británie, Francie, Švýcarsko
Skupina C (Valencie): Španělsko, Srbsko, ČESKÁ REPUBLIKA, Jižní Korea
Skupina D (Chorvatsko, město bude určeno): Chorvatsko, Nizozemsko, Spojené státy, Finsko