Dojemný příběh z Miami! Američan přestával věřit, životní výsledek ho posune do Top 100

- Marek Bartošík

Pořádně trpělivý musel být Christopher Eubanks ve své snaze o posun do Top 100 žebříčku ATP. Šestadvacetiletý americký dlouhán pronikl do druhé stovky rankingu už na jaře 2018, elitní stovka pro něj ale dlouho zůstávala nedosažitelná. Eubanks se ale nevzdal a postupem do osmifinále Masters v Miami si zajistil průnik mezi tenisovou smetánku.

Byl to jeho velký moment. Dojatý Christopher Eubanks (119.) seděl po vítězství nad Francouzem Gregoirem Barrerem (65.) na lavičce a užíval si nejlepší okamžik své dosavadní kariéry. Tenista z Atlanty předvedl fantastickou otočku v tiebreaku druhé sady, kde prohrával už 2:6, a nakonec se radoval z triumfu 6:3 a 7:6(7). Mečbol proměnil parádním forhendem křížem.

Postupem do osmifinále si znovu vylepšil své maximum na akcích kategorie ATP Masters 1000 a zároveň vybojoval vysněný posun mezi 100 nejlepších tenistů světa. „Nekontroloval jsem to, ale umím počítat. Vím, kde jsem byl před Indian Wells. Ty body jsem ztratil a teď jsem zase body získal,“ říkal svému jihoafrickému trenérovi Ruanovi Roelofseovi.

A Eubanks měl pravdu. Na nedávném Masters v Indian Wells neobhájil účast ve druhém kole hlavní soutěže, když vypadl už v úvodní rundě kvalifikace, a v žebříčku se propadl na 119. místo (v únoru byl na svém maximu 102. příčce). V Miami ale obhajoval pouze body za finále kvalifikace, přičemž pronikl už mezi nejlepší šestnáctku v hlavní fázi. Americký dlouhán, měřící 201 centimetrů, nyní figuruje v tzv. „živém žebříčku“ na 96. pozici.

„Posledních pár týdnů pro mě bylo velmi, velmi těžkých, protože jsem přemýšlel o Top 100 a všem možném. Prohrál jsem některé zápasy, které jsem neměl prohrát, a opravdu jsem pochyboval o své hře,“ vyprávěl Eubanks, jenž si dokonce vymazal tenisové aplikace z mobilu.

Změna mu prospěla a v Miami postupně porazil pět soupeřů včetně chorvatské hvězdy Borny Čoriče (20.). Nejvíce potíží mu na Floridě způsobil ve finále kvalifikace Slovák Lukáš Klein (141.), kterého Eubanks udolal 6:7(2), 6:3 a 7:6(4). Jeho protivníkem v osmifinále bude Francouz Adrian Mannarino (62.).