Los Australian Open: Berdych zahájí s kvalifikantem, Plíškovou čeká Španělka Sorribesová

- Jan Vojkůvka

Během probíhajících kvalifikačních bojů se v australském Melbourne v pátek rozlosovala hlavní soutěž prvního grandslamu kalendářního roku 2017 a čeští zástupci konečně znají své soupeře. Jiřího Veselého čeká Gael Monfils, Denisu Allertovou Slovenka Cibulková a Tomáš Berdych se ve třetím kole může utkat s Rogerem Federerem.

Australian Open se kvapem blíží, kvalifikace přešla do své druhé poloviny a pátek se stal dnem, který určil pavouka očekávané hlavní soutěže. A pro české zástupce to nebude v Austrálii nikterak snadná práce.

V hlavní soutěži mužské části turnaje figurují prozatím tři čeští tenisté. Nejvíce nadějí se, pochopitelně, vkládá na bedra Tomáše Berdycha, který do akce naskočí v prvním kole proti některému z úspěšných kvalifikantů. Nasazená desítka tak na rozehřátí obdržela vynikající los, ale už ve třetím kole může přijít jedna z velkých překážek, kterou je vracející se Roger Federer.

Federer turnaj zahájí rovněž soubojem s kvalifikantem a v případě postupu do druhého kola má jistotu, že si zahraje opět s tenistou z kvalifikace. Pro třetí kolo pak los nabízí právě možnost pikantního souboje Federera s Berdychem.

Velmi náročný los vyfasoval pro úvodní kolo Jiří Veselý, který si zahraje s francouzským šestým nasazeným Gaelem Monfilsem, s nímž má vyrovnanou vzájemnou bilanci 1-1. Výhodou Veselého může být fakt, že Monfils od Turnaje mistrů nehrál soutěžní zápas.

Poslední český zástupce Adam Pavlásek si zahraje se 190. hráčem světa Andrewem Whittingtonem z Austrálie. Český tenista bude v utkání s domácí divokou kartou favoritem a ve druhém kole může narazit na dvacátého nasazeného Iva Karloviče.

Karolína Plíšková jako turnajová pětka
Ženská část turnaje přinese v rámci prvního kola minimálně šest zápasů s českou účastí. V pavouku figurují dvě na pozicích nasazených hráček, Karolína Plíšková jako pětka turnaje a Barbora Strýcová jako nasazená šestnáctka.

Karolína Plíšková zahájí turnaj premiérovým střetnutím se Španělkou Sorribesovou, až 105. hráčkou světového žebříčku. Ve druhém kole se pak Plíšková může utkat s Rumunkou Monikou Niculescuovou a v případě úspěšného putování turnajem by v osmifinále mohla narazit například na Švýcarku Bacsinszkou či ve čtvrtfinále na Agnieszku Radwanskou.

To Barbora Strýcová svou soupeřku pro první kolo pozná teprve z řad úspěšných kvalifikantek. Dále však nečeká na Strýcovou nic jednoduchého, ve třetím kole může narazit na Francouzku Caroline Garciaovou a v případě postupu do čtvrtého kola by se pak mohla střetnout se světovou dvojkou Serenou Williamsovou.

A Serena Williamsová by zároveň mohla být ve druhém kole soupeřkou Lucie Šafářové, která turnaj zahájí soubojem s Belgičankou Yaninou Wickmayerovou, s níž má vyrovnanou bilanci 1-1, ale poslední zápas v minulé sezoně ve dvou setech prohrála.

Kristýna Plíšková se v prvním kole utká se Švýcarkou Viktorijí Golubicovou, proti níž bude potvrzovat roli mírné favoritky. Ve druhém kole může potkat 27. nasazenou Rumunku Beguovou a pokud uspěje, v rámci třetího kola by s největší pravděpodobností na českou hráčku čekala světová jednička Angelique Kerberová.

Nevyzpytatelný los vyfasovala Kateřina Siniaková, která v prvním kole bude hrát s Němkou Julií Görgesovou. V dalších dvou kolech by pak mohla mladá tenistka narazit na Lauru Siegemundovou či ve třetím dějství na osmičku turnaje Světlanu Kuzněcovovou.

Poslední českou zástupkyní v pavouku je Denisa Allertová, kterou čeká v prvním kole nejnáročnější los. Na začátek australského grandslamu se bude muset popasovat s hrou šesté nasazené Dominiky Cibulkové.

Los Australian Open
1. kolo, muži
TOMÁŠ BERDYCH (10.) - kvalifikant
JIŘÍ VESELÝ - Gael Monfils (FRA, 6.)
ADAM PAVLÁSEK - Andrew Whittington (AUS)

1. kolo, ženy
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (5.) - Sara Sorribesová (ESP)
BARBORA STRÝCOVÁ (16.) - kvalifikantka
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ - Viktorija Golubicová (SUI)
KATEŘINA SINIAKOVÁ - Julia Görgesová (GER)
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ - Yanina Wickmayerová (BEL)
DENISA ALLERTOVÁ - Dominika Cibulková (SVK, 6.)