Maximum vyrovnáno! Kvitová zvládla napínavé koncovky a v Miami je už ve čtvrtfinále

- Marek Bartošík

Stejně jako v letech 2014, 2019 a 2022 postoupila Petra Kvitová na Miami Open do čtvrtfinále. Světová dvanáctka vyzrála v napínavém osmifinále na ruskou kvalifikantku Varvaru Gračovovou (54.), kterou udolala po dvou hodinách 7:5 a 7:6(5), když ve druhé sadě otočila nepříznivý stav 2:5. Kvitová v Miami navazuje na nedávný turnaj v Indian Wells, na němž prošla také mezi nejlepší osmičku.

Třetí zápas v Miami, třetí výhra ve dvou setech. Petra Kvitová se ale tentokrát na postup pořádně nadřela, jelikož v obou sadách proti Varvaře Gračovové rozhodovala až vyrovnaná koncovka.

Třiatřicetiletá Češka musela v prvním setu nejprve odvrátit čtyři brejkboly, než se sama v jedenácté hře dostala k šanci na returnu a vypracovala si vedení. V závěrečném dvanáctém gemu ještě odvrátila pátý brejkbol a sama využila první setbol.

Do druhého dějství vstoupila lépe dvaadvacetiletá Gračovová, jež získala brejk ve druhé hře. Své vedení mohla ještě zvýraznit ve čtvrtém gemu, Kvitová ale další brejkbol smazala. Ruská kvalifikantka a přemožitelka Tunisanky Uns Džábirové ze druhého kola si držela podání suverénně až do devátého gemu, kdy česká favoritka manko brejku dohnala.

Vyrovnaný set dospěl nakonec až do tiebreaku, v němž Kvitová nejprve vedla při střídání stran 5:1, poté ztratila čtyři body v řadě, ale ziskem následujících dvou výměn si zajistila postup do čtvrtfinále.

O vylepšení svého turnajového maxima na Floridě si Kvitová zahraje proti další Rusce Jekatěrině Alexandrovové (18.), jež v Miami porazila třeba Švýcarku Belindu Bencicovou (9.). Druhé čtvrtfinále v dolní polovině pavouka obstarají Rumunka Sorana Cirsteaová (74.) a Běloruska Aryna Sabalenková (2.).

Miami Open presented by Itaú (USA, 17 600 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále ženské dvouhry
PETRA KVITOVÁ (12.) – Varvara Gračovová (54.) 7:5, 7:6(5)