Raritní den na challengerech. Hned o třech šampionech rozhodly po velkých obratech až závěrečné tiebreaky

- Filip Lefenda

Nesmírně dramatická finále byla během neděle k vidění na challengerech. Hned na třech ze čtyř turnajů rozhodl o vítězi až závěrečný tiebreak rozhodujícího setu. Ve všech utkáních navíc nebyla nouze ani o velké obraty.

První finálový maraton byl rozehrán už během nedělního dopoledne na tvrdém povrchu ve španělském Las Franquesas del Valles. Pro trofej si zde došel po vydřeném dvojitém obratu Hugo Grenier (146.) z Francie. Turnajová dvojka prohrála v souboji s Billym Harrisem (373.) první set, nakonec ale Brita porazila po více než dvou a půl hodině 3:6, 6:1 a 7:6(3).

Otáčet nemusel francouzský favorit pouze utkání jako takové, ale i rozhodující set. V tom prohrával v jednu chvíli už 2:5, soupeři ale premiérový titul z challengeru nedopřál. Radoval se naopak sedmadvacetiletý Grenier, jenž si vybojoval tiebreak a povolil v něm soupeři jen tři body. Svou sbírku challengerových vavřínů tak rozšířil na čtyři, přičemž i tentokrát triumfoval na tvrdém povrchu.

Hodně dramatický průběh mělo rovněž finále na antuce v chorvatském Zadaru. Alessandro Giannessi (261.) porazil z pozice výrazného papírového outsidera po třech a čtvrt hodině 6:4, 5:7 a 7:6(6) Sebastiana Ofnera (137.) z Rakouska.

Ital zvládl v prvním setu otočit nepříznivé skóre 0:3. O výsledku druhého dějství rozhodl jediný brejk ze závěrečného dvanáctého gemu. To nejlepší si ale oba jmenovaní schovali opět do rozhodující sady. Dvaatřicetiletý Giannessi v ní vedl už 4:0 a 40:0, aby zakrátko odvracel za stavu 4:5 konec utkání. Po brejku na 6:5 poté podával na vítězství, po nevyužitém mečbolu ovšem putovalo dramatické klání do tiebreaku.

Ten byl po celou dobu nesmírně vyrovnaný. Ani jednomu z hráčů se v něm dlouho nedařilo dostat do náskoku o více než jeden bod. To se povedlo až Giannessimu, který od stavu 5:6 ovládl tři výměny v řadě a skrze odvrácený mečbol mohl slavit po čtyřleté odmlce celkem čtvrtý challengerový titul – v tomto případě opět antukový.

Aby toho nebylo málo, vítězství nejtěsnějším rozdílem v rozhodujícím tiebreaku se zrodilo rovněž ve francouzském Saint Brieuc. V zaplněné hale plnil roli favorita Litevec Ričardas Berankis (235.). Domácího Dana Addeda (283.) udolal až po 2 hodinách a 37 minutách poměrem 6:3, 6:7(3) a 7:6(5).

Osmý nasazený tenista mohl rozhodnout o svém triumfu mnohem dříve. V maratonském dvanáctém gemu druhé sady nevyužil na příjmu dva mečboly. Added nakonec skrze pět shod poslal dějství do zkrácené hry a následně i do třetího setu.

V tom odskočil favoritovi do trháku 5:2, ani on se ale nakonec z premiérového titulu neradoval. Rovněž Berankis si zvládl vynutit tiebreak, který vyhrál o dva míče 7:5, a rozšířil svou sbírku z turnajů této úrovně už na čtrnáct.

Jediné challengerové finále z minulého týdne, které nenabídlo třísetový maraton s dramatickým vyvrcholením, proběhlo ve švýcarském Bielu. Brit Liam Broady (161.) zde zápas s Jurijem Rodionovem (131.) z Rakouska po prohraném prvním setu (3:6) pro zdravotní problémy skrečoval.