Štruplová prohrála finále po takřka tříhodinové bitvě. I tak ji čeká výrazný skok žebříčkem

- Jan Vojkůvka, Petr Sumbal

Julie Štruplová se na turnaji v turecké Antalyi ani ve svém druhém finále v řadě k turnajové trofeji neprokousala. V nedělním souboji o titul turnajová trojka podlehla páté nasazené Rusce Darje Lodikovové po takřka tříhodinové bitvě 6:4, 0:6, 2:6. Česká hráčka se i navzdory druhé finálové porážce v řadě výrazně posune světovým žebříčkem, když ji čeká skok o zhruba 40 pozic.

Osmnáctiletá Štruplová odehrála v Antalyi druhý povedený turnaj po sobě, na tom předchozím rovněž prošla až do finále. Před týdnem nestačila ve finálovém souboji na Japonku Miho Kuramočiovou ve dvou setech, přičemž tentokrát se proti Rusce Lodikovové dokázala ujmout vedení 1:0 na sety.

Od té chvíle se jí ale nedařilo najít recept na zlepšený výkon soupeřky. Přestože výsledek druhého i třetího setu vypadá jednoznačně, o spoustu her se soupeřky tahaly a navzdory nízkému počtu odehraných gemů se finále výrazně protahovalo.

Štruplové se ale nakonec nepovedlo začít ruskou soupeřku znovu přehrávat a musela se smířit s druhou finálovou porážkou v řadě.

Do finále turnaje v Antalyi prolétla česká tenistka bez ztráty jediného setu. V prvních třech kolech byla jednoznačnou papírovou favoritkou, což potvrdila hladkými výhrami. V prvním kole zdolala Italku Camillu Zanoliniovou (-) 6:1, 6:3, v osmifinále Turkyni Basak Eraydinovou (909.) 7:5, 6:1 a ve čtvrtfinále porazila Aniku Jaškovou (703.) 6:3, 6:0.

Větší bitvu přineslo až semifinále, ve kterém se Štruplová utkala s Belgičankou Hanne Vandewinkelovou (540.). Strhující zápas trval 138 minut a mladá Češka ho nakonec i přes drobné komplikace v koncovkách obou setů dotáhla k vítězství 7:6(4), 7:5.

Byť se Štruplové nepovedlo dosáhnout na titul, může být se svými výsledky v Turecku spokojená. Až vyjde po skončení turnaje v Miami aktualizovaný žebříček WTA, může se aktuálně 510. hráčka světa těšit na poměrně značný skok rankingem. Díky dvěma finálovým účastem si vylepší své žebříčkové maximum, poprvé se podívá do páté stovky světa a bude figurovat okolo 470. místa.

Svůj doposud jediný titul profesionální kariéry získala 18letá Češka loni na antukovém turnaji ITF ve Frýdku-Místku.