Kvůli neúspěchu a strádání propadl démonu alkoholu. Teď chce bývalá světová desítka začít znovu

- Jan Vojkůvka

Před pár lety se o něm říkalo, že je jedním z nejlepších tenistů světa. Pak ale zažil Lucas Pouille hodně nečekaný propad výkonnosti. Kromě toho musel na operaci s loktem a v průběhu let marně hledal ztracenou formu. Strádání jej uvrhlo do depresí, dokonce propadl alkoholu a noci trávil s flaškou a sebelítostí. Loni si ale uvědomil, že jeho život míří hodně špatným směrem a že tak to dál nejde.

Vyhrál pět titulů na okruhu ATP, stal se světovou desítkou a ještě v lednu 2019 dokráčel do semifinále Australian Open. Od té doby ale zažíval až extrémní propad výkonnosti. Ve zmíněném roce 2019 to ještě nebylo tak citelné, ale poté, co prakticky vynechal kompletní covidovou sezonu v roce 2020 i vinou operace loktu, už se nikdy nevrátil na úroveň z let minulých. A když v létě 2021 vypadl z první stovky světa, už se do ní nikdy nevrátil.

Doposud se ale pořád hovořilo jen o sportu. Byť se Pouille herně trápil, nešlo o život. Z předchozích let kariéry měl vyděláno spoustu peněz, rozhodně jej tak nemuselo ani tížit, jak uživí svou rodinu. Jenže jeho herní trápení jej přivedlo na okraj propasti, ze které se není vůbec snadné vyšplhat.

Své neúspěchy na turnajích začal zapíjet alkoholem, když v noci seděl sám na hotelovém pokoji a měl čas přemýšlet. „Začal jsem mít své temné já a dostával jsem se do deprese, která vedla k tomu, že jsem v noci nemohl spát a opíjel se,“ vyprávěl Pouille pro deník L'Equipe. „Stále víc jsem se utápěl v děsivých věcech. Rozhodl jsem se říct stop, jinak bych skončil v blázinci,“ podotkl s tím, že se v něm něco zlomilo v létě minulého roku. Tehdy prohrál šest zápasů v řadě a předčasně ukončil sezonu, aby se pokusil dát si život zase do pořádku.

Hodně mu v tom pomohli příbuzní. Těch se jednou zeptal na zásadní otázku, která jej přiměla pokusit se o radikální změnu. „Připadá vám normální, že ve 28 letech, když jsem otcem, brečím po každé porážce každou noc v hotelu?“ zopakoval tuto otázku v rozhovoru pro francouzský deník.

Pouille dokonce zvažoval, že s tenisem nadobro skončí, což mohl být podle něho jeden z léků na jeho trápení. „V mé hlavě jsem skončil. Vůbec mi to nešlo. Nebyl jsem se na tenis schopný až do října podívat,“ vyprávěl s tím, že od června do října ani pořádně netrénoval. „Ale pak jsem se k tomu zase v určité chvíli vrátil. Tenis je můj život,“ sdělil, že jeho láska ke sportu je až příliš velká na to, aby v tak mladém věku s tenisem skutečně skoncoval.

V této sezoně se Pouille vrátil rovněž do turnajového kolotoče. Aktuálně 459. hráč světa odehrál tři challengery a na lednovém turnaji ve francouzském Quimperu se probojoval do čtvrtfinále. Věří, že ve 29 letech ještě má co nabídnout a dokáže nasměrovat svou kariéru správným směrem. Bez černých myšlenek a alkoholu.