Derby pro Vondroušovou! V Miami postoupily bez ztráty setu i Kvitová s Krejčíkovou

- Redakce

Markéta Vondroušová vůbec poprvé dokázala najít recept na Karolínu Plíškovou. Celkem šestkrát ji obrala o servis a suverénně prosvištěla do osmifinále turnaje v Miami. Do toho postoupila rovněž Petra Kvitová, jež počtvrté v kariéře vyzrála na Chorvatku Vekičovou. Na Floridě pokračuje také Barbora Krejčíková. Ta si výhrou nad domácí Keysovou vysloužila už třetí letošní souboj se světovou dvojkou Sabalenkovou, která povolila pouhé tři hry Marii Bouzkové. Po porážce s Rumunkou Cirsteaovou končí rovněž Karolína Muchová. Julie Štruplová prohrála na ITF v Antalyi i druhé finále v řadě.

Češi v akci

Vondroušová poprvé vyzrála na Plíškovou
Markéta Vondroušová (103.) předvedla na turnaji WTA v Miami ve třetím kole suverénní výkon a hladce postoupila do osmifinále. Za pouhých 53 minut deklasovala Karolinu Plíškovou (17.), kterou porazila 6:1, 6:2 a zvítězila nad ní vůbec poprvé v kariéře. V dosavadních třech vzájemných zápasech totiž tahala za kratší konec, a to i na nedávném turnaji v Dubaji.

Plíškové v Miami vůbec nefungoval servis, který si udržela za celé utkání pouze jednou. Vondroušová díky šesti brejkům v utkání zcela dominovala a může se tak těšit na výrazný skok světovým žebříčkem. Díky postupu do osmifinále si zajistila posun o 22 příček na 81. místo světa.

V dalším kole se Vondroušová utká se Soranou Cirsteaovou (74.) z Rumunska.

Kvitová neztratila set ani s Vekičovou
Petra Kvitová (12.) postoupila na podniku WTA 1000 v Miami do osmifinále. V utkání třetího kola zdolala 6:4 a 7:6(3) Donnu Vekičovou (20.) z Chorvatska. Vítězku únorového podniku v Monterrey porazila počtvrté z celkových pěti vzájemných duelů.

O výsledku prvního setu rozhodl jediný brejk z úvodního gemu, kterého docílila třiatřicetiletá Češka čistou hrou. Ve druhé sadě přišla Kvitová hned dvakrát o výhodu brejku, svůj nejlepší tenis si ale schovala do koncovky. Ve zkrácené hře povolila čtvrtfinalistce letošního Australian Open jen tři body, a může se tak těšit na střetnutí s Ruskou Varvarou Gračovovou (54.), v němž bude opět papírovou favoritkou.

Krejčíková zdolala Keysovou a zahraje si opět se Sabalenkovou
Barbora Krejčíková (13.) si v Miami zahraje osmifinále, když domácí Madison Keysové (21.) oplatila vyřazení ze čtvrtfinále loňského Australian Open. Češka v prvním setu promarnila náskok 5:3 a 30:0, v dalším gemu nevyužila dokonce dva setboly a sadu získala až v tiebreaku. Zpočátku druhého setu to vypadalo na povstání americké protivnice, Krejčíková prohrávala 1:3, ale svou houževnatostí a také s přispěním množství nevynucených chyb Keysové zápas uzavřela pěti gemy v řadě. Nejvíce musela bojovat o maratónský sedmý gem, v němž odvracela sedm brejkbolů.

V příštím kole narazí Krejčíková už potřetí v sezoně na světovou dvojku Arynu Sabalenkovou (2.). S přemožitelkou krajanky Marie Bouzkové má letos vyrovnanou bilanci 1:1 a je jednou z pouhých dvou hráček, které letos dokázaly vítězku Australian Open porazit.

Muchová se loučí s Miami ve třetím kole
Karolíně Muchové (55.) se nepovedlo navázat na svůj výsledek z turnaje v Indian Wells a v Miami se loučí s další americkou tisícovkou ve třetím kole. Nad síly české tenistky byla Rumunka Sorana Cirsteaová (74.), která zvítězila za hodinu a půl po setech 7:5, 6:1.

Muchová měla velmi dobrý vstup do utkání a dostala se v prvním setu do vedení 5:3. Od té doby ale zažila výrazný herní útlum a nejen, že ztratila úvodní dějství, ale ve zbytku utkání uhrála pouze jeden gem. Cirsteaová po otočce v první sadě předvedla ve druhém setu dominantní výkon a od stavu 1:1 získala pět her v řadě.

Bouzková rozjetou Sabalenkovou nepřibrzdila
Marie Bouzková (36.) se na turnaji v Miami o překvapení nepostarala. Čtyřiadvacetiletá Češka podlehla v utkání 3. kola za 67 minut 1:6 a 2:6 Aryně Sabalenkové (2.), jež je při neúčasti světové jedničky Šwiatekové na Floridě největší favoritkou na zisk titulu.

Bouzková uhrála svůj úvodní servis, pak o něj ale třikrát v řadě přišla a bylo de facto po zápase. Běloruská ranařka ji za celý duel nepustila k jedinému brejkbolu. Její suverénní výkon (nejen) na servisu dokresluje i to, že tentokrát za celé střetnutí nevyrobila jedinou dvojchybu. V osmifinále čeká rodačku z Minsku další česká protivnice v podobě Barbory Krejčíkové (13.), s níž se v aktuální sezoně utká už potřetí (letošní bilance 1:1).

Štruplová neudržela ve finále vedení
Julie Štruplová (510.) se na turnaji v turecké Antalyi ani ve svém druhém finále v řadě k turnajové trofeji neprokousala. V nedělním souboji o titul turnajová trojka podlehla páté nasazené Rusce Darje Lodikovové (521.) po takřka tříhodinové bitvě 6:4, 0:6, 2:6.

Česká hráčka se i navzdory druhé finálové porážce v řadě výrazně posune světovým žebříčkem. V novém vydání, které přijde na řadu příští pondělí po skončení turnaje WTA v Miami, bude Štruplová debutovat v páté stovce světa, když bude figurovat okolo 470. pozice.

ATP/WTA

Miami Open presented by Itaú (USA, 17 600 000 USD, tvrdý povrch)
3. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (103.) 1:6, 2:6
Sorana Cirsteaová (ROU, 74.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (55.) 7:5, 6:1
PETRA KVITOVÁ (12.) – Donna Vekičová (CRO, 20.) 6:4, 7:6(3)
BARBORA KREJČÍKOVÁ (13.) – Madison Keysová (USA, 21.) 7:6(4), 6:3
MARIE BOUZKOVÁ (36.) – Aryna Sabalenková (2.) 1:6, 2:6

Challengery

Play In Challenger, Lille (muži, FRA, 118 000 EUR, tvrdý povrch – hala)
1. kolo kvalifikace
JONÁŠ FOREJTEK (298.) – Niklas Schell (GER, 776.) 6:3, 7:6(3)

ITF World Tennis Tour

Antalya Series (ženy, TUR, 15 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
JULIE ŠTRUPLOVÁ (510.) – Daria Lodikovová (521.) 6:4, 0:6, 2:6

Open 3C Seine et Marne, Croissy-Beaubourg (ženy, FRA, 60 000 USD, tvrdý povrch – hala)
1. kolo kvalifikace
TEREZA SMITKOVÁ (345.) – Caroline Romeová (FRA, 570.) 4:6, 2:6

Megasaray Tennis Academy Cup, Antalya (muži, TUR, 15 000 USD, antuka)
1. kolo kvalifikace
Cristian Magureanu (ROU, -) – DOMINIK KELLOVSKÝ (1262.) 1:6, 0:6
Kemal Arda Karakas (TUR, -) – YVO PANÁK (1380.) 4:6, 2:6

Sharm Elsheikh Men's Future, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Paulo Knippling (GER, -) – ADAM BLECHA (-) 0:6, 3:6
Tuncay Duran (TUR, 1259.) – JAKUB NOVÁK (-) 6:2, 6:4