Fantastický český pátek v Miami! Postup slaví hned šest Češek

- Jan Vojkůvka

Česká ženská tenisová škola, která dokázala v úvodních kolech řádit už v Indian Wells, plynule navázala na své výkony také v Miami! Páteční druhé kolo absolvovalo sedm českých tenistek, z nichž postup do další rundy slaví hned šest! A to jen proto, že závěrečným utkáním bylo derby mezi Petrou Kvitovou a Lindou Noskovou, kvůli čemuž nemohla být bilance tuzemských hráček stoprocentní.

Právě derby mezi třiatřicetiletou Kvitovou a o patnáct let mladší Noskovou mělo být pomyslným vrcholem českého programu. Duel mezi oběma hráčkami ale nakonec žádné velké drama nepřinesl. Noskové se totiž dařilo držet krok se zkušenější krajankou pouze v první polovině úvodní sady. Od stavu 4:3 v prvním setu pak Kvitová šňůrou osmi získaných gemů dotáhla utkání do zdárného konce.

Nejnáročnější práci měla před sebou v pátek Marie Bouzková. Ta přerušila sérii tří porážek, když dokázala ve třech setech porazit Rusku Annu Blinkovovou. Česká hráčka sice prohrála první set 3:6, ale v dalších sadách byla na kurtu lepší tenistkou. Shodně si vypracovala náskok dvou brejků a byť o jedno podání v obou dějstvích přišla, žádné větší drama nepřipustila. Po takřka dvou a půl hodinách boje zvítězila 3:6, 6:4, 6:3.

Další Češky postoupily přes nástrahy druhého kola už bez ztráty jediného setu. Program otevřely už v 16 hodin Karolíny Plíšková a Muchová souboji s čínskými soupeřkami. Zatímco Muchová porazila za 86 minut po setech 6:4, 6:2 Lin Ču, 40. hráčku žebříčku WTA, Plíšková za stejné období přehrála Sin-jü Wang 6:2, 6:4.

Markéta Vondroušová pak potvrdila kvalitní formu proti světové jedenáctce Veronice Kuděrmetovové, se kterou si připsala velmi cenný skalp. Ruskou hráčku pokořila za hodinu a půl 6:4, 6:2, přičemž ji nezastavila ani ztráta podání hned zkraje druhého dějství. Čtyřmi gemy v řadě jakýkoliv náznak odporu eliminovala a navrch přidala ještě v osmém gemu další brejk, kterým své vítězství zvýraznila.

Díky pěti úspěšným brejkům vybojovala hladké vítězství rovněž Barbora Krejčíková. Aktuálně 45. hráčku světa Aljaksandru Sasnovičovou porazila 6:3, 6:2. Klíčovou se ukázala být pasáž od stavu 2:3 v prvním setu, kdy zastavila nápor Bělorusky, která se třemi gemy v řadě prodrala do vedení, a sama se nadechla k obrovskému tlaku. Výsledkem byla šňůra osmi her, díky nimž se Krejčíková dostala do vedení 6:3 a 4:0. Následně už zápas bez obtíží dopodávala.

Všechny české tenistky absolvují třetí kolo podle aktuálního plánu v neděli. Plíšková s Vondroušovou si proti sobě zahrají už podruhé v této sezoně. Kvitovou čeká Chorvatka Donna Vekičová, Muchovou pak Rumunka Sorana Cirsteaová, která překvapila ve druhém kole Caroline Garcíaovou. Krejčíkovou vyzve Američanka Madison Keysová. Nejsložitější pozici bude mít Bouzková, která se bude muset vypořádat se světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou.

Miami Open presented by Itaú (USA, 17 600 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (55.) – Lin Ču (CHN, 40.) 6:4, 6:2
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) – Sin-jü Wang (CHN, 61.) 6:2, 6:4
MARIE BOUZKOVÁ (36.) – Anna Blinkovová (63.) 3:6, 6:4, 6:3
BARBORA KREJČÍKOVÁ (13.) – Aljaksandra Sasnovičová (45.) 6:3, 6:2
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (103.) – Veronika Kuděrmetovová (11.) 6:4, 6:2
PETRA KVITOVÁ (12.) – LINDA NOSKOVÁ (51.) 6:3, 6:0