Varování za dres a tvrdá kritika okolí? Potapovová nechápe vlnu nenávisti

- Jan Vojkůvka

V dresu Spartaku Moskva trénovala v Dubaji, přišla v něm na zápas třetího kola v Indian Wells, po vlně kritiky však obdržela pro sebe nečekané varování od WTA. Ruská tenistka Anastasia Potapovová si ovšem není vědoma, že by udělala něco špatného. Alespoň tak vyznívají její slova z tiskové konference v Miami.

Poslední dobou se konflikty mezi tenistkami na okruhu WTA stále více množí. Rok od invaze Ruska na Ukrajinu začíná některým docházet trpělivost s tím, jak se tenisové asociace staví k této problematice. Kritika se přitom netýká pouze oněch profesionálních asociací, ale také jednotlivých hráček.

Podle světové jedničky Igy Šwiatekové roste v šatně napětí mezi ukrajinskými, ruskými a běloruskými tenistkami, což se negativně promítá i v atmosféře mezi ostatními hráčkami. Napětí cítí i Aryna Sabalenková, která se hájí tím, že Ukrajinkám nikdy nic neudělala. Ale jsou i tenistky, které toto napětí svým chováním tak trochu vyvolávají.

Zářným příkladem je jednadvacetiletá Anastasia Potapovová. Ruska zčeřila stojaté vody na okruhu WTA během turnaje v Indian Wells, když přišla k utkání třetího kola proti Jessice Pegulaové v dresu Spartaku Moskva. Vzhledem k tomu, že Rusové (a ani Bělorusové) nesmí na turnajích startovat s žádnými insigniemi svých zemí, byl brán příchod Rusky v rudém tričku ruského fotbalového klubu jako provokace.

„Myslela jsem, že si uvědomí, že by to dělat neměla. Zvláště v této době,“ zhodnotila za všechny Šwiateková. To byla přitom ta mírnější slova. Mnozí jiní, zejména z řad fanoušků, byli ostřejší.

Na tento incident nakonec musela reagovat i WTA, která se rozhodla Potapovové udělit varování. Podle některých byl tento „trest“ ale příliš mírný. Ne však pro Potapovovou, která se dočkala velké vlny „hejtu“ a varování od ženské asociace bylo další hořkou pilulkou.

Jak sama uvedla během tiskové konference v Miami, rozhodně se nesnažila nikoho provokovat. „Je velmi smutné, že lidé vidí věci, které ve skutečnosti nejsou pravda. Spartaku fandím už od svých 10 let. Můj táta postavil část stadionu pro tento tým, takže to máme v rodině,“ vysvětlovala. „Byli jsme tím překvapeni, ale co už. Jak jsem řekla, lidé vidí jen to, co chtějí vidět,“ řekla k varování od WTA a vlně nenávisti od tenisových příznivců, která se snesla na její hlavu.

Potapovová, stejně jako ostatní ruští a běloruští tenisté, jsou tak trochu v nezáviděníhodné situaci, jelikož každý jejich čin je pod drobnohledem. Na druhou stranu, ukrajinští tenisté jsou na tom o poznání hůř. Nikdo by nechtěl být v jejich kůži, když musí nastupovat proti hráčům ze země, která je vojensky napadla. A tak se není čemu divit, že napětí roste a množí se situace, kdy se po vzájemných zápasech vůbec nedočkáme podání rukou nad sítí...