Denní menu, 24.3.2023: Úspěšný český den v Miami! Do 3. kola prošlo hned šest Češek

- Redakce

Turnaj WTA v Miami nabídl v pátek doslova český den. Na kurty se v šesti zápasech vydalo hned sedm českých singlistek, které bojovaly o postup do třetího kola a šest z nich bylo úspěšných! Pomyslným vrcholem mělo být derby mezi Petrou Kvitovou a Lindou Noskovou, které vyhrála se ztrátou jen tří gemů Kvitová. Postup hned v první rundě zápasů slavily Karolína Plíšková a Karolína Muchová. Na světovou jedenáctku Veroniku Kuděrmetovovou vyzrála Markéta Vondroušová. Řady úspěšných Češek následně rozšířila rovněž Marie Bouzková, která přerušila sérii tří porážek. Hladký postup vybojovala rovněž Barbora Krejčíková.

Češi v akci

Kvitová povolila Noskové jen tři hry
Pikantní české derby v rámci druhého kola turnaje WTA v Miami přineslo nakonec suverénní vítězství velezkušené Petry Kvitové (12.), která za pouhých 68 minut porazila Lindu Noskovou (51.) 6:3, 6:0.

Osmnáctileté Noskové se dařilo držet krok jen v první polovině úvodní sady. Do zápasu vstoupila ztrátou podání, ale hned ve druhé hře dokázala svou soupeřku rebrejknout. Kvitová ovšem pokračovala v nátlakové hře, okamžitě se dostala znovu do vedení o brejk a od stavu 4:3 už Noskové nic nepovolila. Zápas zakončila ziskem osmi gemů v řadě.

Bouzková přerušila sérii porážek
Marie Bouzková (36.), která prohrála tři zápasy v řadě, přerušila na turnaji WTA v Miami svou negativní šňůru. Ve druhém kole velkého amerického turnaje dokázala po dvouapůlhodinové bitvě otočit skóre proti Rusce Anně Blinkovové (63.), kterou porazila 3:6, 6:4, 6:3.

Ve druhém setu se Bouzkové povedlo odskočit do vedení 4:0, a byť pak o jeden brejk přišla, dokázala prostřední dějství dopodávat. Také v rozhodujícím setu odskočila česká hráčka do vedení o dva brejky. Za stavu 5:2 sice zápas nedoservírovala, ale hned o gem později se prosadila na returnu a dlouhé střetnutí ukončila.

Vondroušová přehrála světovou jedenáctku
Markéta Vondroušová (103.) vyzrála ve druhém kole v Miami na světovou jedenáctku Veroniku Kuděrmetovovou a připsala si na své konto velmi cenný skalp. Česká tenistka, která do obou odehraných setů vstoupila ztrátou servisu, nakonec zvítězila hladce za hodinu a půl 6:4, 6:2.

Ač Kuděrmetovová věřila, že po ztracené první sadě má ještě naději na zvrat a vybojovala brejk hned v úvodní hře druhého setu, Vondroušová jí veškeré naděje sebrala ziskem čtyř gemů v řadě. Své vítězství pak ještě zvýraznila dalším brejkem v osmé hře.

V dalším kole čeká na Vondroušovou pikantní derby se světovou sedmnáctkou Karolínou Plíškovou.

Plíšková hladce postoupila do třetího kola v Miami
Sedmnáctá nasazená Karolína Plíšková (17.) po volném losu v úvodním kole překonala svou první překážku na turnaji WTA 1000 v americkém Miami. Do třetí rundy dvoutýdenní akce postoupila přes 61. hráčku světa Sin-jü Wang (61.), kterou porazila za necelou hodinu a půl po setech 6:2, 6:4.

Plíšková, kterou tradičně zdobí výborný servis, tentokrát v utkání ztratila hned dvakrát podání. Na druhou stranu ale řádila na returnu. Povedlo se jí vypracovat si hned jedenáct brejkbolů, z nichž šest proměnila.

Jelikož v minulé sezoně vypadla v Miami už ve druhém kole, neobhajuje tedy žádné body a každé vítězství se může pozitivně promítnout do světového žebříčku, v němž momentálně drží 17. příčku.

Muchová pokračuje na vítězné vlně
Karolína Muchová (55.) musela na turnaji v Miami absolvovat nepříjemnou dvoukolovou kvalifikaci, zatím to ale vypadá, že jí síly vůbec neubývají. V pátek si připsala už své čtvrté vítězství, když zvládla utkání druhého kola proti Číňance Lin Ču (40.), kterou porazila za 86 minut 6:4, 6:2 a pokračuje turnajem bez ztráty setu.

Jedinou nepříjemností, kterou si česká hráčka proti Ču prošla, byla ztráta vedení ve druhém setu. Češka vedla 4:2, ale přišla o podání a nechala soupeřku srovnat na 4:4. Koncovka ale patřila zcela Muchové. Poté, co podržela servis v devátém gemu, tak v desáté hře prorazila soupeřce čistou hrou její podání a zápas tím zakončila.

Krejčíková pětkrát uspěla na returnu
Čtvrtou úspěšnou českou postupující do třetího kola turnaje WTA v Miami se stala Barbora Krejčíková (13.). V pátečním utkání s Běloruskou Aljaksandrou Sasnovičovou (45.) zvítězila díky pěti úspěšným brejkům 6:3, 6:2.

Nasazená šestnáctka se vypořádala i s tím, že za stavu 2:0 v úvodní sadě na ni dopadla menší herní krize, přišla dvakrát o podání a rázem prohrávala 2:3. Pak se ale znovu rozehrála, získala osm gemů v řadě a za stavu 6:3 a 4:0 už duel zdárně dovedla do vítězného konce.

Barnat přehrál nasazenou trojku
Jiří Barnat (618.) zvládl na turnaji v egyptském Šarm aš-Šajchu náročný zápas proti nasazené trojce Alexandrovi Cozbinovi (538.) z Moldavska. Český tenista v pátečním čtvrtfinále zvítězil 7:5, 6:4, když se mu povedlo po vydřené první sadě, v níž jednou také ztratil podání, ve druhém setu odskočit do vedení v sedmém gemu a duel následně úspěšně dopodávat.

Štruplová ztratila jen tři gemy
Julie Štruplová (510.) na turnaji ITF v turecké Antalyi prolétla do semifinále. V pátečním utkání se Slovenkou Anikou Jaškovou (703.) dominovala, šestkrát soupeřku obrala o servis a zvítězila jednoznačně 6:3, 6:0. Osmnáctiletá Češka prošla v Turecku do druhého semifinále v řadě. Minulý týden si zahrála dokonce ve finále, v němž ale podlehla Japonce Miho Kuramočiové (810.).

Kolář se Zelenayem dohráli v semifinále
Zdeněk Kolář s Igorem Zelenayem dohráli na challengeru ve švýcarském Bielu v semifinále. Nad síly česko-slovenské dvojice byli Němci Constantin Frantzen a Hendrik Jebens, s nimiž prohráli 7:6(7), 4:6, 5:10.

ATP/WTA

Miami Open presented by Itaú (USA, 17 600 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (55.) – Lin Ču (CHN, 40.) 6:4, 6:2
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) – Sin-jü Wang (CHN, 61.) 6:2, 6:4
MARIE BOUZKOVÁ (36.) – Anna Blinkovová (63.) 3:6, 6:4, 6:3
BARBORA KREJČÍKOVÁ (13.) – Aljaksandra Sasnovičová (45.) 6:3, 6:2
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (103.) – Veronika Kuděrmetovová (11.) 6:4, 6:2
PETRA KVITOVÁ (12.) – LINDA NOSKOVÁ (51.) 6:3, 6:0

1. kolo čtyřhry
B. FRUHVIRTOVÁ, L. FRUHVIRTOVÁ – Gauffová, Pegulaová (USA) 3:6, 6:4, 4:10

Challengery

FlowBank Challenger Biel/Bienne (muži, SUI, 118 000 EUR, hala – tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry
Frantzen, Jebens (GER) – KOLÁŘ, Zelenay (SVK) 6:7(7), 6:4, 10:5

ITF World Tennis Tour

W25 Mosquera (ženy, COL, 25 000 USD, antuka)
Semifinále čtyřhry
BAYERLOVÁ, Ccunová (PER) – Ambrosiová, Papadakisová (GER) 4:6, 2:6

Sharm Elsheikh Men's Future, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
JIŘÍ BARNAT (618.) – Alexandr Cozbinov (MDA, 538.) 7:5, 6:4

Semifinále čtyřhry
BARNAT, VOCEL – Al Allaf, Sheehy (USA) 4:6, 6:4, 10:6

M15 Heraklion Crete, Iraklio (muži, GRE, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry
DONALD, Möller (DEN) – Bakši (GEO), Lemstra (GER) 7:6(6), 4:6, 10:3

Antalya Series (ženy, TUR, 15 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
JULIE ŠTRUPLOVÁ (510.) – Anika Jašková (SVK, 703.) 6:3, 6:0

Semifinále čtyřhry
HINDOVÁ, Radišičová (SLO) – Candiottová (BRA), Mertová (TUR) 2:6, 6:2, 12:10